Състезатели апелират за разбиране от страна на ММС, Камен Михайлов с готовност да подаде оставка

Снимка: LAP.BG - И.Телкеджиев (2012)

В официална пресконференция организирана от АФБ с участието на състезатели и представители на спортни клубове у нас, бе обявен апел за разбиране от страна на Министерството на младежта и спорта (ММС) по повод създалата се конфликтна ситуация. Както знаете служебния министър Андрей Кузманов издаде забрана на АФБ за провеждане на спортни състезание и събития за срок от шест месеца в края на миналата година. Забрана която се отразява доста негативно на сезон 2022, който по предварителен план трябва да стартира през юни.

Настоящия министър на спорта Радостин Василев от своя страна разпореди проверка на АФБ изисквайки документация, която не е била представена в срок. Василев също така публикува в своя профил във Фейсбук, че счита „поведението на Камен Михайлов за основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България“ и категорично заяви, че Михайлов не се ползва с доверието с ръководството на министерството.

Именно поради тези причини бе организирана и вчерашната пресконференция в която редица пилоти споделиха своите опасения и виждания за създалата се ситуация.

„Бизнеса и спорта вървят ръка за ръка – заяви Мирослав Ангелов. – Всички тези конфликти и скандали които се предизвикват влияят доста негативно на инвеститорите в нашия спорт, които през годините така или иначе намаляват.

Не сме дошли да адвокатстваме за една или друга федерация. Нека от министерството на спорта проявят разбиране. Ако има проблеми за решаване, то определено те ще изискват доста време. Не бива това да поставя на карта предстоящия сезон, който така или иначе виси.“

Пламен Стайков също апелира за бързо разрешаване на проблема.

Аз съм тук не да защитавам АФБ или БФАС, аз съм тук от гледна точка на всички автомобилни състезатели, които по всяка вероятност от няколко месеца се подготвят финансово и технически. В момента в България имаме много топ автомобили във всяка една дисциплина. През годините в България сме градили едно много високо ниво и това което се случва днес е недопустимо, защото е една подигравка към всички нас които даваме всичко от себе си по трасетата. Несериозно е днес да нямаме утвърден календар, чрез който да можем да търсим рекламодатели и партньори.

Апелирам всички които могат да вземат отношение да вземат мерки по най-бързия начин и законосъобразно всичко да продължи напред. Защото тук виждам в мирно време война, която е не нужда. Нека ако има война, то тя да се решава по друг начин. Не трябва това да се прехвърля върху състезателите, които са потърпевши в цялата ситуация. Да не забравяме, че без нас спорт няма и не мисля, че заслужаваме такова отношение“, разясни Стайков.

Според Екатерина Стратиева през последните години се намираме в постоянен кръговрат и битки, които се превръщат в постоянна пречка на спорта.

„Ако върнем лентата назад се вижда, че може би през последните десет години се намираме в един кръговрат – коментира европейската ни рали шампионка при дамите. – Всеки един взима властта, в същия момент идват други, които се опитват да дърпат нещата към тях. Това постоянно се превръща в пречка. Искам да помоля и двата лагера да се замислят върху това, колко труден става живота и как за някакви такива дребни неща е жалко да се разправяме.

Нека се опитат да преглътнат своето его, власт и позиции. Нека тези позиции да се превърнат в това спорта да върви напред. За пръв път в управлението на държавата има трима бивши състезатели, известни имена направили много за спорта. Нека тези хора да подадат ръка и с АФБ и БФАС да се намери начина по който да се работи както е навън. Мен ме е срам когато ме питат извън България, как е и какво се случва със спорта у нас, защо така се разцепвате. Жалко е. Бяхме стигнали един връх с WRC шампионата и от тогава всички тръгна надолу.

Призовавам и двете страни да си подадат ръка, да бъдат хора и да стъпим на земята за да се обединим за да има спорт. Както колегите казаха, много е трудно да се намерят пари за спорт и е грехота нещо градено с толкова труд и години да се премахне с лека ръка.

Самата пресконференция започна с изказване от страна на Камен Михайлов, който в крайна сметка обяви своята готовност да подаде своята оставка на предстоящото през този уикенд събрание на АФБ.

Не съм изненадан от новината – коментира Калоян Станчев изявлението на председателя на АФБ. – Той това нещо го декларираше от известно време, защото му идва в повече. Знам, че има много настроения срещу него, но също така знам, че когато трябва да се спасява сезон като през последните две години, г-н Михайлов беше на първа линия със своите колеги.

Калоян Станчев, който е главен секретар на АФБ обяви, че искат да заровят томахавката с БФАС и призова за обединение.

Цялата пресконференция можете да гледате от тук ->

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]