Съботна доминация за Тиери Ньовил в Испания

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге продължават да са лидери и след края на съботния ден от рали „Каталуния“ намирайки се на крачка от своята втора победа през сезон 2021.

Двамата бяха недосегаеми в днешните изключително бързи и гладки асфалтови отсечки успявайки да увеличат аванса си от 0,7 секунди на 16,4 пред Елфин Еванс и Скот Мартин.

След като спечели последните три петъчни етапа Ньовил добави още пет поредни етапни победни днес преди Себастиен Ожие да развали статистиката на белгиеца. Това обаче не го разколеба и той взе и последния етап за деня по улиците на Салоу.

„Деня не бе никак лесен – коментира Ньовил, който въпреки победата си тук няма да успее да застраши значително лидера в шампионата Себастиен Ожие. – Условията бяха сложи при сутрешните минавания с наличието на мъгла и множество фракция. Винаги е добре да си на първото място на подиума, но нищо не е свършено още.“

Елфин Еванс, който първоначално пое лидерството в състезанието в петък, нямаше как да поддържа темпото на Ньовил и се фокусира изцяло върху това да остави далеч зад себе си прекия си съперник в битката за титлата Себастиен Ожие. Разликата между двамата след края на днешния ден е от 22,3 секунди в полза на великобританеца.

„Не съм доволен, не искахме така да се развия деня – разясни Еванс, който ще трябва за поредна година да се бори за титлата със Себастиен Ожие в Монца. – При сутрешните минавания не бях уверен, а в следобедните нещата се влошиха. Имаше места в които нямахме увереност и се опитахме да работи за това. Успяхме да напреднем в някои посоки, но пък заради това изгубихме баланса на автомобила.“

Докато Еванс изпитваше затруднения Ожие успя да се оттърси донякъде от проблемите които изпитваше с автомобила. Дани Сордо се възползва от това и се добилижи значително до французина. След следобедния сервиз Ожие намери правилните настройки на своя Yaris WRC и макар с минимално увеличи аванса си спрямо испанеца на 6,9 секунди. В последния етап за деня пилота на Toyota Gazoo Racing изгаси своя автомобил, което стопи преднината му на 1,2 секунди.

„По-добре късно от колкото никога – коментира Ожие, който отнесе глоба от 200 евро заради лошо сложено боне в SS6. – Беше трудна първа половина от ралито. Работих доста по колата и вече започвам да я усещам по-добре. Никога не съм правил толкова промени по автомобил по време на състезание, но поне успяхме да намерим добро темпо.“

Кале Рованпера завърши днешния ден на пета позиция изоставайки на 32,4 секунди зад Сордо. Младия финландец извади късмет след като трябваше да премине през нива с изключително висока скорост. „Това може би е най-опасния момент който съм имал“, обясни Рованпера.

За пореден път той няма директни преследвачи след като Гас Грийсмит се намира на над две минути и половина. Пилота на M-Sport обаче е сериозно застрашен от Оливър Солберг с който си размениха позициите след края на последния етап за деня. Великобританеца имаше тежък ден. Той спука гума губейки над минута и имаше проблеми със сензора на двигателя.

Разликата между двамата е от 0,7 секунди докато дебютанта зад волана на WRC автомобил Нил Солас е осми на 7,9 секунди зад тях.

Най-големия губещ сред пилотите в WRC е Адриен Формо. Французина изгуби над десет минути след като удари мантинела и спука гума. След като смени спуканата гума, той трябваше да се бори с повредени диференциал и носач.

Неделния ден от рали „Каталуния“ ще изпрати екипажите към далеч по-познатите за тях етапи Санта Марина и Риудекайес. Първото минаване през Санта Марина ще бъде на фарове рано сутринта. Общата дължина на етапите утре е от 50,9 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]