Субару ли ще е бъдещия нов производител в WRC?

субару се завръща във WRC

От както Ив Матон разкри, че екипът му е в преговори с различни евентуални производители за участие в WRC, започнаха да валят множество теории и евентуални предложения за коя може да бъде новата марка в шампионата.

Според испански медии съвсем наскоро от Subaru са закупили акции на Toyota с цел сплотяване на брандовете и по-сериозното им въвличане на съвместни проекти. Сериозно впечатление прави това че, сравнително по-малък производител закупува акции на един от най-големите производители на автомобили в световен мащаб.

Испанското издание, от което се базира част от нашата информация, също разяснява, че японската медия Best Car е публикувала информацията за това, че двата бранда са започнали съвместна работа по разработването на компактен модел.

Както знаете в миналото Toyota и Subaru работиха заедно по създаването на Toyota GT86 и Subaru BRZ, които на практика са един и същ автомобил. Според още допълнителна информация от япония, този нов съвместен проект между двете марки е и с цел влизането на Subaru в WRC от сезон 2023. Този проект е носел името „Super AWD“.

„Super AWD” за в момента се намира в начална фаза, като по-размери ще бъде по-компактен от настоящото Subaru Impreza. В гамата на Subaru този бъдещ модел ще се намира под Subaru WRX и ще бъде изцяло различна концепция от тази на Toyota Yaris GR. Различни журналисти спекулират, че платформата която използват за „Super AWD“ е тази на Corolla GR.

Цялата тази информация съвпада и с вижданията на самия Акио Тойода, президентът и изпълнителен директор на Toyota. В множество интервюта той на няколко пъти е заявявал, че иска да види в WRC още производители на автомобили от Япония и най-вероятно е започнал да работи активно по това. Още повече от този сезон самия Томи Макинен е и в ролята на съветник на японския производител за моторспорт програмите им, като той определено може да бъде въвлечен в съвместния проект между Subaru и Toyota.

„Тойота е единствената японска марка, която се състезава в WRC – коментира Тойода в едно от интервютата си за английското издание Autosport. – В миналото наши конкуренти бяха Mitsubishi и Subaru, а феновете помнят много добре този период. Затова се надявам рали „Япония“ да стимулира тези производители да се завърнат за в бъдеще.“

През 2019-та Макинен взе участие заедно с Петер Солберг в специален евент за Subaru, което допълнително затвърждава, че той не е изгубил връзката си с бившият си отбор с който приключи своята състезателна кариера.

Като допълнение към цялата тази непотвърдена информация, може да прибавим и желанието на самия Петер Солберг за въвличането му в подобен проект, като самия той също е заявявал, че работи активно върху това един ден да оглави именно заводски отбор в WRC.

Също през 2019-та японски медии бяха разкрили информацията, че от Subaru са в преговори с M-Sport, като още тогава те бяха доста сигурни в бъдещото завръщане на Subaru в WRC.

Новата съвместна кола на Toyota и Subaru може би ще споделя двигателя на WRX и WRX STI, като очакванията са тя да види бял свят през лятото на 2022-ра доближавайки японския производител към завръщането му от 2008-ма в световния рали шампионат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]