Стюардите на рали Дакар с коментар след изказването на Льоб за наложеното му наказание

Стюардите на рали „Дакар“ 2021 коментираха изказването на Себастиен Льоб относно наложенето му 5 минутно наказание. В материалът на английското издание Autosport става ясно, че французина е надвишил  с над 70 км/ч разрешената скорост в контролирана зона на четвъртия етап от ралито.

Това наказание изпрати Льоб на седмо място, след като той се намираше на петата позиция на този етап от състезанието. Именно заради това той нарече стюардите „некомпетентни“.

Шефа на стюардите Хавиер Солер заяви пред Autosport, че е изненадан от публикацията на Льоб в социалните мрежи, като също така твърди че никой от екипа на французина не е дошъл да коментира поставеното наказание с него.

В допълнение от Autosport са научили, че от BRX няма да оспорят по официалния ред решението на стюардите.

„Себастиен Льоб не е идвал да говори с нас, нито някой ни се е обадил и никой не е идвал да се оплаче от това наказание – коментира Солер. – Затова бяхме изненадани от публикацията в социалните мрежи.“

Директора на рали „Дакар“отговарящ за колите Луис Гомес затвърди, че французина е карал с превишена скорост в участък с ограничение от 30 км/ч.

„Това е DZ зона (зона с ограничение на скоростта) в която трябва да се ограничи скороста – разяснява Гомес.  – В една от секциите той е преминал с по-виска скорост. Това е информация, която сме получили от GPS системата, която се предоставя до нас чрез доклад.

„Има точно и ясна разпоредба в която е разяснено какъв тип наказание би следвало да се наложи спрямо превишената скорост. Ограничението в тази секция е 30 км/ч докато той е преминал с 107 км/ч.“

В своя пост Льоб заявява, че не е разбрал за това заради повреда в GPS системата, която предупреждава пилотите за такива зони. От друга страна директорът на рали „Дакар“ Давид Кастера заяви, че тези зони са маркирани в пътната книга и смята, че франузина е трябвало да обръща повече внимание на инструкциите на навигаторът му Даниел Елена.

„GPS-ът издава сигнал когато точка за преминаване е валидирана – коментира Кастера. – Когато доближиш зоната с ограничение на скоростта на екрана на устройството се показва зелен стрелка на 800 метра, която показва как да се премине през зоната. От този момент нататък имаш 180 метра за да спреш.

„От това което съм разбрал за случилото се Себастиен не е обърнал внимание на инструкциите на навигаторът си, като е разчитал на звуковия сигнал за да спре. GPS системата не предупреждава със звук тези зони а само завърждава преминаването през контролната точка за преминаване. В допълнение към това зоните са описани и в пътната книга.

„Проблемa е в това че, не е имало сигнал или, че той не е чул сигнал. Когато е се е усетил е спрял рязко. Мисля, че това е огромен риск да разчиташ на този звуков сигнал.

„От опитът ми, като навигатор на Стефан Петерханзел и Сирил Депрес знам, че не трябва да се разчита на сигналите а на това какво ти казва навигатора. Има много начини за да загубиш време и много малко възможности за да спечелиш такова.“

източник autosport.com

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]