Стефан Стоев победи във Валерий Великов след тежка борба с Юлиян Телийски

СНИМКИ: LAP.BG и BGRallyHD.com

Стефан Стоев (Silver Car EF-10) спечели втория кръг от националния шампионат по планинско изкачване “Мемориал Валерий Великов”, след драматични три състезателни манша. На второ място завърши Юлиян Телийски (Mitsubishi Lancer) с изоставане от 1,2 секунди, докато Николай Златков (Audi S1 Quattro) е трети.

Състезанието започна със сериозна заявка за победата от страна на Стефан Стоев. Пилотът на АСК “Боженци” записа най-доброто време в първия манш побеждавайки Телийски с 1,07 секунди. Във втория манш Юлиян Телийски бе по-бързия от двамата, но не му достигнаха 0,2 секунди да подобри времето на Стоев от първия манш.

В последния трети манш Стоев не успя да запише най-доброто си време, но въпреки това бе по-бърз от Телийски, чиито автомобил се развали няколко метра преди летящия финал превръщайки тазгодишното издание на „Мемориал Валерий Великов“ в един истински трилър.

“Състезанието бе страхотно. За мен съботата не започна добре, след като имахме проблеми за които подходихме грешно. Така си провалих тренировъчните минавания понеже работихме по разпределителните числа на колата, а не по турбото, където бе реалния проблем. Днес коригирахме проблема, но получихме друг заради който аванса ни спрямо Юли (Телийски) се стопи. Ако не беше този проблем със сигурност щях да подобря рекорда на трасето”, коментира победителя в генералното класиране Стефан Стоев.

Телийски, който започна уикенда изключително обнадеждаващо определено показа съвсем друга форма от това което видяхме в „Шипка-Дамасцена“ преди няколко седмици.

Състезанието бе много силно за нас въпреки финала – коментира Телийски. – Няколко метра преди финала на последния манш колата си смени звука и стана ясно, че или ще финишира или не и буквално двигателя гръмна. Такива неща се случват, както се и случи с Васко (Въжаров), който отпадна за съжаление. За нас е важно състезанията да бъдат безопасни и истински, както и ако публиката е доволна на края значи сме си свършили работата.

Завършилия на трето място Николай Златков за съжаление не успя да се намеси в битката, но хвърли ръкавицата към своите колеги и конкуренти, че догодина ще атакува рекорда на трасето. Пилотът на АСК „Проспиид“ отбеляза, че е доволен от организацията и се надява да продължава да има толкова добре организирани надпревари и за в бъдеще.

На четвърто място в генералното класиране и на трето в клас Е1 до 6500 см3 завърши Петко Манолов със своето Subaru Impreza. Александър Димитров – Пъчката затваря челната петица, като е и най-бързия пилот с автомобил задвижван от предните колела. Той успя да се класира пред Георги Василев (Mitsubishi Lancer evo IX), който въпреки множеството технически проблеми успя да достигне до финала.

Сливенския пилот, скъса полуоска и заден носач в първия и втория състезателни маншове, като за щастие Юлиян Телийски му се протече на помощ предоставяйки за донор своя собствен автомобил.

Зад Василев на седма позиция финишира Искрен Веселинов (Honda Civic), който е и втори в клас Е1 до 1600 см3, докато третия в този клас Йордан Методиев (Honda Civic) е осми.

Челната десетка се затваря от Кирил Величков (Honda CRX) и Димитър Кондев (Honda Civic).

Следващия и последен кръг от националния шампионат по планинско изкачване е планинско “Гоце Делчев”, което ще се проведе в дните 22-23 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]