Стефан Петерханзел спечели рали Дакар 2021

Легендата Стефан Петерханзел записа своята 14-та рекордна победа в рали „Дакар“.

Французина пое лидерството и не го изпусна до самия край спечелвайки рали „Дакар“ с аванс от 14:51 минути пред Насер Ал-Атия с Toyota.

Пилотът на Mini X-raid спечели една единствена етапна победа в деветия етап около Неом. Въпреки това, той бе през цялото време в челото на всеки един етап карайки с изключително добро темпо.

Стартирайки в последния и най-кратък етап с аванс от 15:31 минути пред Насе Ал-Алтия, Петерханзел записа трето най-добро време зад етапния победител Карлос Сайнц и Ал-Атия, постигайки повече от достатъчно време за да бъде коронован за пореден път при автомобилите.

Победата за Петерханзел идва точно тридесет години след, първата му победа където побеждава при моторите с отбора на Yamaha.

Най-близкия съперник на французина Насер Ал-Атия, спечели пет етапни победи през тази година бивайки пилотът с най-много топ времена. Катарецът имаше затруднение още в първия етап от състезанието, но в крайна сметка успя да намали изоставенето си до 8-мия етап на 6 минути. В следващия ден проблеми с навигирането и три спукани гуми го изпратиха на втората позиция в генералното класиране, където се бетонира до самия край.

Това е и второто „падане“ на Ал-Атия от пилот на Mini, като последното му бе от Сайнц през 2020-та. Трикратния победител в „Дакар“ не е много доволен от предимството на Mini заявявайки, че правилата са в полза на бъгита-та.

Карлос Сайнц също не успя да притесни Петерханзел, след като имаше множество и разнородни проблеми. Испанеца определено не се даваше бивайки изключително бърз, но трябваше да се задоволи с трето място.

Якоб Пригонски завърши на четвърто място повтаряйки своя най-добър резултат през своята кариера. Пети е Нани Рома с бъгито на Bahrain Raid Xtreme. Неговия съотоборник Себастиен Льоб не успя да достигне до финала, след като трябваше да отпадне в осмия етап поради технически проблеми с прототипното бъги на Prodrive.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]