Стефан Петерханзел печели втория етап от рали Дакар 2024 и отново чупи рекорд

Stephane Peterhansel and Boulanger Edouard

Легендата на рали „Дакар“ Стефан Петерханзел записа 50-та етапна победа в своята кариера, след като днес спечели втория етап от тазгодишното издание на надпреварата.

Френският пилот успя да преодолее трудностите от първия ден, които му причиниха изоставане от водещите с над двадесет минути, и днес определено настъпи на газта, успявайки да премине 464-километровия етап за 3 часа, 54 минути и 40 секунди. С това време той победи Себастиен Льоб с едва 29 секунди и в момента се намира на деветото място в генералното класиране, на 13 минути и 15 секунди от лидера.

Г-н Дакар поведе още от самото начало битката за етапната победа, успявайки да увеличи аванса си след първата контрола с над минута пред догонващия го към момента Язид Ал-Раджи. След контрола на 167-тия километър Петерханзел бе детрониран от пилота на Toyota Gazoo Racing, Сет Кинтеро, който пое челото. Веднага след това обаче Петерханзел отговори на темпото с електрическото си Audi, връщайки си първата позиция.

Във втората част от етапа Себастиен Льоб успя да сложи под напрежение легендата от „Дакар“, записвайки изоставане с едва пет секунди на контрола, намираща се на 342-рия километър. В последните 100 километра до финала Льоб така и не намери необходимата скорост, за да се справи с Петерханзел и завърши зад него. Въпреки този резултат пилотът на Prodrive също успя да се отърси от проблемите си от вчера, което го изкачи и на третото място в генералното класиране, на едва 4 минути и 17 секунди зад лидера Карлос Сайнц.

„Днес етапът беше хубав. За разлика от вчера, днес можехме да правим други неща освен да пазим колата и гумите. В този етап пилотските умения бяха от ключово значение с наличието на дюни, секции извън черните пътища, скрити ями и т.н. Направихме няколко навигационни грешки, но за щастие бързо се справихме“, разясни Себастиен Льоб.

Трасето в посока Ал Дувадими, което е и първият контакт на състезателите с пясъчните дюни, запъти участниците в тазгодишното издание на рали „Дакар“ към сърцето на Саудитска Арабия. Дюните не се оказаха сериозно предизвикателство, но за сметка на това работата с навигацията бе от ключово значение.

Изключително добре с навигацията се справиха Карлос Сайнц и неговият навигатор Лукас Круз, които въпреки че записаха едва осмо време, оглавиха класирането с преднина от почти две минути пред Язид Ал-Раджи.

„Отварянето на трасето определено не бе лесна задача за нас днес, най-вече защото навигацията беше изключително трудна. Ние карахме близо до Де Мевиус за кратко, го изпреварихме, но след като спукахме гума, той ни изпревари. После отново го изпреварихме… Като цяло съм доволен от работата на колата. Ще видим как ще се развият нещата през следващите дни“, коментира Карлос Сайнц.

С четвърто време днес завърши петкратният победител в рали „Дакар“ Насер Ал-Атия, който счупи един от задните носачи на своя Prodrive Hunter. Той изгуби около десет минути, за да го смени, и към момента изостава с 12 минути и 16 секунди зад Карлос Сайнц в битката за генералното класиране.

Карлес Фалкон – Снимка Фредерик Ле Флоч (A.S.O.)

Днешният втори ден от рали „Дакар“ 2024 беше белязан и от инцидент. Състезателят при мотоциклетистите с номер 135 Карлес Фалкон катастрофира около четири следобед местно време на 448-ти километър. Каращият зад него състезател уведоми организаторите, които изпратиха хеликоптер на мястото на инцидента. Според информацията с която разполагаме, Фалкон е бил в тежко състояние и е откаран спешно до болницата в Ал Дувадими. Към момента няма яснота за състоянието на състезателя, но според редица източници той е нямал пулс при пристигането на медицинският екип. Малко след това стана ясно, че са успели да възстановят пулса му, но към момента няма повече информация за състоянието на Фалкон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]