Станчев пред БНР: Единствения изход е да се започне на чисто в една нова структура

снимки: LAP.bg

В интервю за БНР председателя на АФБ Калоян Станчев разкри практически каква ще бъде позицията на ръководството на АФБ. Както знаете, във вторник, по покана на Крум Дончев, се проведе среща в министерството на младежта и спорта между Калоян Станчев, Румен Дунев, състезателя Николай Златков, председателя на СБА Емил Панчев и ресорни министри.

На тази среща беше решено двете страни (АФБ и БФАС) да се съберат на втора такава (След срещата в ММС ще се направи опит за обединение), на която двете страни ще предложат как и по какъв начин биха работили евентуално за обединение.

„Благодаря на Крум Дончев и министър Димитър Илиев за организирането на срещата. Тези съдебни битки не водят никъде. Хората остават на заден план и от това страдат състезатели, клубове и фенове.

„Бяха предложени два варианта за обединение. Първият е едната структура да се влее в другата и обратно. Това е ясно, че е много трудно постижимо. Нашите екипи, тези на АФБ и БФАС, в момента обсъждат втория вариант и той е обединение в изцяло нова структура. Да се започне на чисто, да се избере ново ръководство и от там вече да се мисли, кой има по-добри концепции, планове за спорта и т.н. Аз лично ще изляза с предложение на следващата среща, което може да бъде градивно така, че да спасим сезона. Тук обаче идва ролята на министерството, което трябва да покаже дали ще има воля за това.

„Единственият изход от ситуацията е да се започне на чисто в една нова структура и да се съберем от всички страни. През това време министерството, според закона, има право да разреши на клубовете да продължат спортната дейност за шест месеца, което ще ни позволи да спасим сезона“, заявява Калоян Станчев пред БНР.

Пълното интервю можете да чуете от тук:

Румен Дунев: Федерацията в която трябва да се извършва автомобилен спорт е само една и тя е БФАС

Междувременно от БФАС също разкриха своята позиция и поставиха своите условия чрез пост в Facebook от страна на председателя Румен Дунев малко след самата среща в министерството.

Здравейте , Колеги и Приятели на Автомобилният Спорт , днес приех поканата отправена от г-н Крум Дончев и министър Димитър Илиев за среща свързана с бъдещето на Автомобилният спорт, не само за сезон 2024 , но и в дългосрочен аспект. От направените изявления на всички присъстващи , бих желал да обобщя на кратко фактите и спекулациите , които се направиха:

1. Афб е с отнет лиценз и няма право да прави Автомобилен спорт докато не получи нов лиценз , след събиране на лицензионна комисия.

2. Клубовете на афб нямат право да организират нито едно състезание.

3. Лицензионна комисия не може да бъде събрана докато се точат административни дела.

4. БФАС има редовен лиценз , но не е вписана в регистъра на ММС , защото се изчакват приключването на делата.

5. Сезон 2024 и отговорността за него е изцяло в ръцете на г-н Калоян Станчев. С изтеглянето на жалбите си от съда Автомобилният спорт може да започне на следващият ден!

6. Вероятността да има Нулев сезон са спекулации със страховете на хората правещи и инвестиращи в Автомобилният спорт.

7. Г-н Панчев открито заяви , че ще подкрепи спорта с Делегирането на права , ако двете организации се обединят и отправи забележка за устава на БФАС , която ние вече сме предали на нашите Юристи.

8. Бяха дадени много предложения и идеи , които обмисляме и върху които работим , но трябва да сме реалисти! Всеки клуб от двете федерации да влиза с такса 1 лев, ми това предложение ме върна далеч назад в ерата на Социализъма.

9. Условията които днес заявих на срещата , за продължаване на разговорите , след вчерашната консултация с членовете на БФАС е следната:

Федерацията в която трябва да се извършва автомобилен спорт е само една и тя е БФАС , там където е историята и корените на този спорт.

Равен спорт за всички без двойни стандарти.

Приемане на всички действителни реални клубове , които имат действащи състезатели или организират състезания.

Лицензиране на всички Автомобилни Състезатели отговарящи на изискванията на Годишната наредба.

Спазване от всички на всички Правилници , Устав , Годишна наредба и Закон за Физическото Възпитание и Спорт, както и всички закони действащи на територията на Република България.

8. От страна на председателя на Афб г-н Калоян Станчев не получихме ясно дефинирани предложения за следващи стъпки към крайната цел.

9. По отношение на егото. Има едно нещо, което е безплатно и е добре да се притежава – нарича се Достойнство!

10. Ще излъчим контактна група и ще участваме активно в следващата среща на 20.02.2024 в ММС

11. Аз лично заявявам, че не бих се кандидатирал за председател на евентуално създадена нова трета федерация и в името на запазване на добрият тон , оставям тази длъжност да заеме г-н Калоян Станчев или г-н Крум Дончев , както г-н Панчев прецени.

12. По отношение на дългосрочното решаване на проблема решението е: Равен и честен спорт за всички членове , състезатели и организатори. Само така ще изчезнат дрязгите и несигурността.

13. Фатална точка, каквото и да се случи от тук нататък , трябва да са ясни две неща , хората които са ми гласували доверие , никога не бих ги предал. Второто е , че интересите на Автомобилният Спорт винаги са били много над моите лични амбиции.

За финал бих искал като председател на БФАС и бивш състезател , да споделя болката и съпричастността си с всички състезатели и фенове на Българският Автомобилен Спорт, както и да се извиня за така създалата се ситуация!

Ще успеят ли двете структури да се обединят? Ще се влеят ли структурите една в друга? Това ли са техните крайни позиции? Ще бъде ли спасен сезон 2024? Какво ще направи СБА, като носител на международните спортни права пред ФИА? Тепърва се надяваме да разберем отговорите на тези въпроси на втората среща в министерството на младежта и спорта, която ще се проведе отново във вторник.

Междувременно ние се опитваме да съберем мнението на феновете чрез нова анкета с която да проследим настроенията след първата среща при министър Димитър Илиев. Към момента са гласували едва 45 души. Дайте своя глас. Резултатите ще бъдат публикувани ден преди втората среща.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]