Стайков с брутална атака пое лидерството в Сливен

Снимкa LAP.BG

Дуото Пламен Стайков и Давид Кварцхелия окупира челната позиция след един доста дълъг и тежък ден. Представителите на „Стайков Рейсинг Грузия“ зададоха темпото още от самото начало на вчерашния ден, като до самият му край те успяха да си подсигурят аванс от 39.4 секунди спрямо най-близките си преследвачи в лицето на Орхан Авжиоглу/Бурчин Коркомаз с Форд Фиеста R5.

„Щастлив съм, че сме лидери – заяви Стайков на пресконференцията след края на втория ден. – Успяхме да постигнем това взимайки максимума от автомобила и от себе си. Искам да се възползвам от момента да кажа, че това ще е моята последна година зад волана на такъв автомобил. От тук нататък или ще седна зад волана на R5 или моята кариера ще приключи.

„Просто не искам повече да поемам такива големи рискове с цел да компенсирам техническото си изоставяне.“

Стайков бе безапелационен, като най-много му помогна да изгради големият му аванс доброто му представяне при първото минаване през доказалата се тежка класика Стара Река.

Второто място е за турският екипаж на „Токспорт“ Орхан Авджиоглу/Бурчин Коркомаз. Победители в петъчния първи етап започнаха сравнително внимателно деня, но при минаванията на СЕ Стара Река опитът на сливенските трасета, както и доброто темпо се оказа сериозно предимство.

„Днес заършихме на второ място, мисля че в първите два етапа подходихме прекалено внимателно – призна Авджиоглу, който е зад волана на бившият автомобил на Крум Дончев. –  След това се опитахме да увеличим темпото си. Като цяло имаме добра битка с Гиртофан, но Стайков е по-бърз от нас. Дадохме най-доброто от нас днес, а утре е нов ден и не се знае какво може да се случи.“

На трето място с изоставане от 14.4 секунди спрямо намиращият се на втора позиция турски екипаж са Дан Гиртофан/Тудор Марза с Шкода Фабия R5.

Румънският тандем спретна едно уникално шоу на зрителите показвайки, колко атрактивен може да бъде един такъв автомобил. За съжаление обаче нямаше как да достигне двата лидерски екипажа.

„ Имахме проблеми с нагласата като цяло – разясни Гиртофан. –  Искам да благодаря за хубавото рали и да поздравя организаторите. Надявам се и зрителите да са се насладили на нашето каране. Етапите са приятни и се карат с голямо удоволствие.

За съжаление ние не сме толкова бързи колкото българските пилоти, които са много добри. Колата ни бе в перфектно състояние, а утре ще се опитаме да продължим в същият дух. Като цяло ние се опитваме да опазим автомобила, понеже през следващият уикенд имаме макадамово състезание в Румъния.“

Мирослав Ангелов и Недялко Сивов са лидерите в RC4 и при автомобилите с един двигателен мост, като също така затварят челната четворка с пасив от над пет минути и половина спрямо лидерският екипаж. Те стартираха вчерашния ден от трета позиция в 2WD категорията, успявайки да се справят с Даниел Попов. Интригата при екипажите с автомобили Пежо 208 се завърза, след като временните лидери Тихомир Стратиев/Добрин Борисов се завъртяха и изгубиха около минута в опит да запалят своят автомобил отново. Така Ангелов/Сивов се възползваха от момента и излязоха начело, следвани плътно от Даниел Попов/Дилян Попов.

До края на деня обаче, Ангелов настъпи здраво газта до ламарината и изгради аванс от  36.7 секунди спрямо преките им съперници Даниел Попов/Дилян Попов, които завършиха вчерашния ден на пета позиция в генералното класиране.

Зад тях на шеста позиция завърши още един от четирите екипажа с идентични автомобили Пежо 208 R2 и това са Григор Григоров/Даниел Миленков.  Седми с изоставане от 7.2 секунди спрямо Гиргоров/Миленков са „новаците“ зад волан на Мисубиши Лансър Ево IX Мартин Коев и Димо Бозуков. Както виждате от видеото в края на материала, двамата бяха изключително атрактивни за гледане и определено имат бъдеще ако седнат зад волана на такъв автомобили за постоянно.

Челната десетка се затваря от Антон Титов/Динко Георгиев и Тихомир Стратиев и Добрин Борисов.

Денят не мина и без инциденти, като в един от тях за съжаление бе ударен зрител. Медицинските лица са установил, че зрителя е със счупени две ребра.  А Дилян Станков се завъртя през таван на митичното „Дърво“.

Лидери в RC3 с аванс от над пет минути е екипажът на Антон Титов/Динко Георгиев, чиито основни съперници в лицето на Станислав Владимиров/Чавдар Събев за съжаление отпадна поради технически проблеми. На второ място в този клас са Христо Атанасов/Марин Иванов следвани от Петър Бакалов/Белослав Денчев със Ситроен С2.

Симеон Симеонов/Йордан Йорданов са лидерите в клас RC5  с аванс от почти девет минути спрямо вторите Денис Станкочски/Младен Карчев. Трети са турският екипаж на HRT Ерен Буркай/Бора Арабачи.

За днес организаторите са предвидили само два специални етапа, които ще се карат по два път. Дали Стайков ще вземе победата ще разберем след края на деня.

Rally Sliven 2017 Leg 2

#RallySliven2017 – VLog Leg 2

Публикувахте от Rally Sliven в 2 септември 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]