Стайков надделя над Сурилов, Боркович спечели рали Сърбия

Снимки: Мартин Иванов

Душан Боркович и Игор Маркович (Skoda Fabia Rally2 evo) записаха една безапелационна победа в тазгодишното издание на рали „Сърбия“. Сръбския пилот от TCR сериите буквално отвя българската си конкуренция завършвайки ралито с аванс от 1:37,5 минути. Пламен Стайков/Рафи Кадир (Skoda Fabia R5) и Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C3 R5) са втори и трети.

Неделния ден отново стартира с атака за Боркович, който записа с 8 секунди по-добро време от това на Сурилов в първото минаване през Klobuk (9,20 км). До края на деня сърбина спечели пет от шестте предвидени за вчерашния ден отсечки увеличавайки аванса си с 21 секунди.

Най-интересното събитие в челото обаче вчера бе битката между Мартин Сурилов и Пламен Стайков, което накара родните фенове да настръхнат. Двамата завършиха съботния ден с разлика от 10,4 секунди в полза на Стайков чиято задача в неделя бе да се защити от Сурилов.

Както и се очакваше още в първия етап Сурилов започна да пристика Стайков постигайки с 1,4 секунди по-добро време от кърджалията. В следващите два етапа преди обедния сервиз Zupa Tamnjanika 1 (9,00 км) и Stanisinci Reverse 1 (10,8 км) Сурилов успя да намали изоставането си на само четири секунди.

Във второто минаване през Klobuk Сурилов успя да запише с 2,6 секунди по-добро време от Стайков, като разликата между двамата само два етапа преди финала бе от крехките 1,4 секунди.

В Zupa Tamnjanika Стайков успя да контраатакува на Сурилов побеждавайки шуменеца с 0,8 секунди. Голямата контраатака на Пламен Стайков обаче дойде в последната отсечка от ралито. Пилота на АСК „Флат-аут Моторспорт“ бе недостижим взимайки етапната победа подобрявайки времето си от първото минаване с цели 16 секунди и записвайки с 5,4 секунди по-добро време от лидера Боркович и с 5,7 по-добро от Сурилов.

Така Стайков надделя в последния момент в една от най-интересните битки през последните години.

Назад в класирането разликите между голяма част от екипажите продължиха да са доста големи, което намали възможностите за интересни битки в неделя. Най-големия обрат обаче дойде в борбата за четвъртата позиция в генералното класиране. В Klobuk 2 за съжаление Антон Титов и Динко Георгиев отпаднаха след удар в камък.

Ударихме камък на изхода на десен завой, който ни изпрати в канавката„, коментира Динко Стойчев навигатор на Антон Титова. За щастие двамата са невредими, разминавайки се само с щети по предницата на тяхната Fabia R5.

Проблемите на Титов/Георгиев помогнаха на останалите участници да се изкачат с една позиция, като така Лазар Миланович/Деян Голич (Ford Fiesta Rally4) завършиха родното си рали на четвърта позиция в генералното класиране и на първа в клас ERT4.

Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) затварят челната петица, като за щастие те се разминават безпроблемнно с извадения от стартиращите пред тях Титов/Георгиев камък в Klobuk 2. За тях на шеста позиция завършиха Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4), които направиха и най-големия прогрес в неделя.

Предсавителите на „АРТ Моторспорт“ започнаха деня намирайки се на девета позиция с изостване от една секунди за Владица Рабренович/Радмил Радивожевич (Renault Clio R3). До обедния сервиз двамата запазиха своите позиции. След преминаването в Klobuk 2 двамата се изкачиха с цели две позиции в класирането след инцидента на Титов/Георгиев и наказанието от две минути което получиха Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (VAZ 2108) за влизане с предварение в зоната на часовата контрола преди старта на етапа.

Както и Стайков Мишев направи силна атака в последната отсечка от състезанието успявайки да победи Рабренович превръщайки изоставането си от 4 секунди в аванс от 8,8 сек. Така Мишев и Сивов завършиха на втора позиция в класовете ERT3 и RC4.

Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски в крайна сметка завършиха на осмо място в генералното класиране пред Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Opel Corsa Rally4). Челната десетка се затваря от победителите в RC5 Йонут Забава/Андрей Тодераш (Renault Clio Rally5).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]