Стайков/Кадир спечелиха едно конкурентно рали спринт Дряново

Снимки: Q-Service Bulgaria, АСК Мегапорт

Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5) спечелиха тазгодишното издание на рали спринт „Дряново“. Дуото на АСК „Флат-аут“ успя да достигне до финала с аванс от едва 5,1 секунди пред вторите Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C2 R5). На трето място завърши екипажа на Антон Титов/Александър Спиров (Skoda Fabia R5) с изоставане от над две минути зад Стайков/Кадир.

Състезанието започна по изключително драматичен начин. Стайков и Сурилов успяха да запишат идентични времена в СЕ1 Дряново (14,71 км). Междувременно Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) допуснаха грешка и завъртайки се излязоха извън трасето. За тяхно съжаление тази грешка им коства почти две минути и ги изпрати на дъното в класирането.

Вървяхме добре в първата отсечка, но на един завой влязохме с твърде висока скорост и задната част занесе, след което излязохме извън пътя. Върнахме се в състезанието, след като по автомобила нямаше тежки щети. Във втората отсечка карах много внимателно, защото това е втори инцидент за мен в две поредни състезания, предходният път бе в Румъния преди година. В третата отсечка дадохме малко повече газ, получи се добра тренировка за екипа. Следващото ни състезание ще бъде в Румъния“, коментира Мирослав Ангелов след финала.

Така интригата за победата в генералното класиране остана в ръцете на Стайков и Сурилов. Във втория етап Царева Ливада (14,44 км) пилотът на АСК „Флат-аут“ успя да измъкне ценни 2,4 секунди от шуменския си съперник. Стайков продължи да задава темпото и в третия и последен етап успявайки да извоюва още 2,7 секунди от Сурилов за да вземе победата с преднина от 5,1 секунди.

Третите Антон Титов/Александър Спиров за съжаление не успяха да се намесят в битката за победата, но въпреки това успяха да се качат на третата позиция. Зад тях след записани три поредни топ времена завършват Мирослав Ангелов/Георги Гаджев, които превърнаха последните си километри в рали спринт „Дряново“ в тренировъчни за следващото си участие в румънския рали шампионат.

При автомобилите с един задвижващ мост най-бързи бяха Динко Иванов/Живко Желев (Citroen C2 R2), които затварят челната петица в генералното класиране и взимат победата в клас RC3/N. Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 20 Rally4) като цяло задаваха темпото, но уви не успяха да удържат петата позиция завършвайки на шеста позиция с изоставане от 5,1 секунди спрямо Иванов/Желев. Въпреки това Мишев/Сивов взимат победата в клас RC4.

В битката за петото място в генералното класиране имаше още един доста бърз екипаж. Дуото Иво Дечков/Йордан Дечков (Seat Ibiza) определено впечатлиха и публиката със своята езда. Уви не им достигнаха около 15 секунди за да се преборят с далеч по-оптините от тях Иванов/Желев и Мишев/Сивов. Резултат им обаче, че повече от достатъчен да вземат победата в клас НС3.

Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Opel Corsa Rally4) затварят челната осмица завършвайки на второ място в клас RC4. Зад тях в генералното класиране са Огнян Герджиков/Николай Китанов (Renault Clio RS) и Емил Денев/Йордан Тодоров (Renault Clio RS), които са втори и трети в клас RC3/N.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]