Стайков и Кадир взеха победата в рали спринт Бесапара

Снимка: Драгомир Петров (APIX Action Photography) - Рали Твърдица

Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5) взеха победата в първото издание на рали спринт „Бесапара“. Екипажът на АСК „Флат-аут“ триумфира с аванс от 23,5 секунди пред вторите Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2). На трето място завършиха Денис Станчовски/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2), които са и най-бързия екипаж с автомобил с предно предаване.


Състезанието започна с етапна победа за Пламен Стайков който записа с 2,6 секунди по-добро време от това на Мартин Сурилов при първото минаване през класиката СЕ „Язовир Батак“. До обедния сервиз шуменския пилот така и не успя да вземе ръка на своя съперник въпреки, че бе изключително близо до него. Стайков взе и четирите етапни победи водейки в класирането с 11,8 секунди.


Битката в следобедните трети минавания по двете отсечки се разви по абсолютно същия начин, като така Пламен Стайков и Рафик Кадир взеха победата спечелвайки всичките шест специални етапа. Мартин Сурилов и Здравко Здравков успяха да запишат няколко изключително близки времена, но не успяха да вземат призовата първа позиция.


В битката за първото място също не успяха да се намесят и Костадин Щерев/Илиан Кънев (Subaru Impreza). Почти през целия ден екипажа на АСК „Ефко Рейсинг“ даваше трети времена, което почти им гарантира третото място в надпреварата. За съжаление обаче в последната отсечка те отпаданаха.


Зад челото битката при автомобилите задвижвани от предните колела бе също толкова интересна.
Александър Томов/Явор Брънков (Renault Clio Rally5) записаха четвъртото най-добро време в генералното класиране на първата отсечка. Във втория и третия етапи обаче Денис Станчовски/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2) успяха да ги прескочат. До обедния сервиз те вече успаха да изградят аванс от почти десет секунди, като заедно с тях и Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4) прескочиха Томов/Брънков.


В последните две отсечки битката за победата в клас RC4 и за третото място в генералното класиране се завъртя около Станчовски и Мишев. Двамата си размениха по една етапна победа, но в крайна сметка Станчовски бе по-бързия от двамата и взе победат с аванс от 7,3 секунди.


Челната петица се затваря от Петър Йорданов/Любка Йорданова, който пристигнаха в Пазарджик със своя нов автомобил Renault Clio Rally5. Те доста бързо успяха да навлязат в ритъм и в крайна сметка пребориха фаворитите Александър Томов/Явор Брънков за да вземат победата в клас RC5.


Победител в RC3/N са Динко Иванов/Живко Желев (Citroen C2 R2), които завършиха на шестата позиция в генералото класиране пред вторите в RC5 Александът Томов/Явор Брънков.
Георги Кузе/Ангел Башкехайов (Honda Civic Type-R) са осми генералното и втори в RC3/N пред победителите в НС3 Иван Иванов/Румен Иванов също с Honda Civic Type-R.


Вторите в клас НС3 Данаил Русе/Иван Данков (Suzuku Swift) затварят челната десетка в първото издание на рали спринт „Бесапара“.


По неблагополучен начин завърши надпреварата за Екатерина Стратиева и Георги Аврамов. За съжеление те отпаднаха още в първата отсечка, след като излетяха от трасето.

До края на надпреварата не достигнаха и Иво Дечков/Йордан Дечков (Seat Ibiza), като така от 19-те стартирали екипажа само 16 достигнаха до финала.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]