Софийски Административен Съд отхвърли жалбата на АФБ срещу заповедта на министър Кузманов

От няколко дни стана ясно, че софийският административен съд отхвърли жалбата от страна на АФБ (Автомобилна Федерация на България) по повод заповедта на служебния министър на младежта и спорт Андрей Кузманов.

Преди няколко месеца от АФБ подадоха жалба относно издаденото им предписание за преустановяване одобряването на автомобилни състезания, като същевременно им бе забранено организирането на надпревари (Заповед NoРД-09-1033/26.11.2021г.) и със забрана по чл.145, т.4 във вр. с чл.27, ал.1, т.5 и чл.17, ал.1, т.5 ЗФВС в срок от шест месеца от страна на министъра на спорта.

Според министерството санкцията се дължи на това, че АФБ са издали визи (разрешение) за провеждането на надпревари на клубове, които не са вписани в държавния регистър като такива. Клубовете за които става въпрос са „Автомобилен спортен клуб – А. Престиж“ и Автомобилен спортен клуб „Старт М К.“.

От АФБ оспорват тази заповед с това, че към датата на съставяне на доклада на министерството с с вх. NoРД-09-900/2 от 25.11.2021г. и към датата на издаване на административния акт – 26.11.2021г., Сдружение „Автомобилен спортен клуб – А. Престиж“ и Автомобилен спортен клуб „Старт М К.“ са били вписани в регистъра по чл.9, ал.1, т.1 ЗФВС за което са им били издадени Удостоверения съответно с No, No 3673/17.09.2021г. и 3723/10.11.2021г. Те твърдят, че оспорваната заповед не съдържа мотиви относно целта и необходимостта от приложените принудителни административни мерки.

В крайна сметка от съдът считат жалбата на АФБ за неоснователна и смята, че наложеният акт е в предписаната от закона форма и при издаването му не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да бъдат определени като съществени и да мотивират неговата отмяна. Според съда противно на твърденията в жалбата заповедта съдържа като фактически, така и правни основания за издаването й. В изпълнение на принципите на истинност и на служебно начало, регламентирани в чл.7 и чл.9 АПК, административният орган е изяснил всички факти и обстоятелства от значение за
случая и подробно ги е обсъдил в мотивите на административния акт.

Решението на софийският съд разбира се може да се обжалва във върховния административен съд в срок от 14 дни. Пълния документ можете да видите от тук:

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]