Сордо повежда в рали Сардиния, Ожие отпадна след удар в камък

Тиери Ньовил на рали Сардиния

Дани Сордо и Карлос Дел Барио са лидерите след първия изпълен с адреналин и битки петъчен ден от рали „Сардиния“.

Испанския екипаж завърши деня с аванс от 10.8 секунди пред младата надежда на М-Спорт Теемо Сунинен и опитният му навигатор Ярмо Летинен. Ойт Танак/Мартин Ярвеоя бяха единствените от спорещото за титлата трио без проблеми завършвайки първият ден с изоставане от 0.4 секунди зад Сунинен/Летинен.

Във вчерашния ден първата позиция се разменяше през цялото време, като цело пет екипажа имаха шанса да оглавят класирането. Сордо успя да излезе начело при следобедните минавания въпреки че, спечели едва един от осемте изключително тежки и непредвидими специални етапи.

Трудните условия на трасето означаваха че, стартиращите от по-предни позиции ще имат проблеми със сцеплението. Именно това бе един от ключовите елементи в представянето на Сордо, който през целия ден разполагаше с изчистено трасе.

„Беше труден ден с висока темепратура в колата и гумите – коментира Сордо. – Въпреки това, бях с правилното темпо през целият ден. Разполагахме с малко предимство поради това че, стартирахме в по-задна позиция. Наистина искам да се боря за победата, но ще бъде трудна задача да задържа Ойт.“

Един от най-драматичните моменти бе отпадането на Себастиен Ожие. Лидерът в шампионата изоставаше с около 30 секунди зад битката в челото докато не удари огромен камък счупвайки окачването на своя Ситроен С3 WRC. Въпреките опитите да поправят автомобила Ожие и Инграсия трябваше да отпаднат.

„ Отпаднането ни определено беше моя грешка. Изсякох завоя малко повече от колкото трябва удряйки голям камък и счупвайки рейката – разясни Ожие. – Знаех много добре къде се намира камъка, след като минахме три пъти покрай него в шейкдауна.

„Малко преди него има малък превал, за който завих малко по-рано. Опитахме се да поправим колата на място, но нямаше как да го направим и трябваше да отпаднем. За нас уикенда приключи и не съм много убеден че, ще имаме шанс за 5-те точки в пауър етапа с оглед условията на етапа и стартовата ни позиция.“

Тиери Ньовил, третия фаворит в битката за титлата, имаше доста тежък ден, но въпреки това успя да завърши на седма позиция. Белгиецът направи на два пъти грешен избор на гуми, както и две излитания от трасето, като последното повреди радиатора на неговият i20 WRC коствайки му още повече време.

На второ място и със страхотно представяне се нареди Тиимо Сунинен. Младият финландец записа две етапни победи повеждайки в надпреварата. Грешка и завъртане го извадиха от битката за челото при сутрешните минавания. Следобед той успя да се завърне в челото благодарение на етапна победа в следобедните минавания прескачайки Ойт Танак.

Танак бе перфектен през целият ден, контролирайки едно високо темпо. Зад него на четвърта позиция завърши Андреас Микелсен с изоставане от 9.0 секунди запазвайки шанс за атака на пилотите пред себе си. Елфин Еванс е едва на 0.1 секунди зад Микелсен на пета позиция, въпреки излизането си от трасето.

Най-драматичен бе деня на Яри-Мати Латвала, който водеше в класирането и имаше всички шансове за увеличаване на аванса си докато се се преобърна през таван при преминаването през следобедните минавания. Двамата с Мика Антила и с помощта на едва 2-ма зрители трябваше с всички сили да върнат колата на трасето. Те всепак стартираха в следващите етапи, но без предно стъкло, като дори записаха и етапна победа преди да излязат от трасето и отпаднат в последната отсечка за деня.

„Имахме добър ден въпреки изключително горещите условия. Именно заради жегата реших да взема с нас пет гуми от твърдата смес мислейки че, това е правилният избор. Веднага след сервиза дръпнах ръчната прекалено рано в обратен завой и се обърнахме. Глупава грешка. Имахме темпото и можехме да се борим за победата“, разясни Латвала.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от надпреварата. Три доста предизвикателни етапа на изток от Алгеро ще се карат сутрин и следобед с обща дължина от 142.42 състезателни километра. Един от тези три етапа е класиката Монте Лерно с доста популярният скок на Мики.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]