Сордо повежда в Испания, Ожие с нулев шанс да защитити титлата

Дани Сордо и Карлос дел Барио са лидерите след днешните сутрешни минавания на рали „Каталуня“ с аванс от 1 секунда пред съотборниците си Тиери Ньовил/Николас Жилсул. Опасно близо до тях са и Ойт Танак/Мартин Ярвеоя на 7.5 секунди от лидерите.

Сутринта започна с етапна победа за Себастиен Ожие, който поведе в класирането с аванс от 0.3 секунди пред Дани Сордо. Драмата за французина започна при старта на SS2 Horta-Bot, където неговият Citroen C3 WRC остана без хидравлика, като така автомобилът му стана изключително труден за завиване и сменяне на предавките изгубвайки 42 секунди от битката в челото. Веднага в прехода за следващият етап давамата с Жулиен Инграсия запретнаха ръкави с надеждата да отстранят поне част от проблема, но уви в SS3 те изгубиха още доста ценно време, като преди обедният сервиз те са с изоставане от почти три минути от челото и с буквално нулеви шансове за това да защият титлата си през тази година.

Ньовил, който има изоставане от 41 точки в битката за титлата пое лидерството от Ожие благодарение на етапната си победа в SS2, но атаката на съотборникът му Дани Сордо в 38 километровият етап La Fatarella-Vilalba бе доста сериозна. Испанецът дори спука гума 5 километра преди финала на етапа, но успя да излезе начело в домашната си надпревара.

Ойт Танак не бе най-бързият тази сутрин, но определено не е далеч от битката за победата намирайки се на трета позиция и с изоставане от 7.5 секунди спрямо Сордо.

Пилотът на Тойота Крис Мийк беше на крачка от подиума, но изпадна в класирането след не много добро представяне в Horta-Bot. Пред него на четвърта позиция е Елфин Еванс, като разликата между двамата е от крехките 0.3 секунди в полза на пилотът на М-Спорт.

Себастиен Льоб направи рисков избор на гуми, което му изигра донякъде лоша шега, но въпреки това записа етапна победа в най-дългата отсечка, което го нареди на шеста позиция в генералното класиране и с изостване от 11.9 секунди спрямо битката в челото.

Есапека Лапи, Яри-Мати Латвала, Тиймо Сунинен и Такамота Катсута затварят челната десетка.

Лидер в WRC2 Pro е Мадс Остберг, следван от Кале Ровампера и Ян Копецки. Пиер-Люис Льобет е лидер в WRC2 пред Оле Кристиян Вейби и Ерик Камили.

Следобедните минавания стартират от 16:26 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]