Сордо поведе в едно драматично рали Монца, Ньовил изгуби своите шансове за титлата

Дани Сордо рали Монца
Снимки: RedBull Content Pool

Тежък дъжд, кал, локви и с много екшън премина днешния петъчен ден от рали „Монца“. Италианското рали определено не ни разочарова допринасяйки с доста голямата интрига, която се завъртя най-вече благодарение на изключително непредвидимите атмосферни условия.

В крайна сметка след едва 69 състезателни километра лидери са Дани Сордо и Карлос Дел Барио с крехкия аванс от едва 1 секунда пред изключително бързите Есапека Лапи и Яне Ферм. На трето място се намират Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които не са много далеч от челото с изоставане от 11 секунди зад Лапи/Ферм.

„Условията бяха много трудни, но в крайна сметка се опитахме да натиснем за да бъдем в челото за да можем да се намираме на правилната стратова позиция за утрешния ден. Много е важно да стартираш от по-задна позиция и да видиш, какви траектории са поемали другите“, коментира Сордо.

Денят започна, както и свърши с поемане на лидерството от Дани Сордо, който по-добре от своите съперници успя да разчете условията на първата отсечка за деня. Още в следващия етап обаче, и най-вече на възможността на екипажите за сервизиране след всеки един етап, Есапека Лапи направи доста сериозен щурм изкачвайки се начело на класирането.

Това дойде най-вече благодарение на правилния избор на гуми на Лапи, който бе единствения пилот заложил на зимните гуми за преминаването на SS3. Веднага в следващата отсечка почти всички екипажи сложиха четири от общо осемте разрешени от ФИА зимни гуми за състезанието.

Така дойде и първата етапна победа за Елфин Евънс, който заедно със Себастиен Ожие започнаха да разцепват всяка една секунда в опит да се изкачат възможно най-нагоре в класирането за да могат да са в благоприятни позици за стартиране в съботния ден. Двамата си размениха по една етапна победа, но Сордо и Лапи бяха недостижими за тях до последната отсечка.

Днешния ден определено не мина леко за Евънс и Ожие, като и двамата направиха грешки, които можеха да бъдат фатални и същевременно натоварвайки до краен предел изключително ценните за съботните етапи зимни гуми.

Именно заради подобна грешка Тиери Ньовил и Николас Жилсул изгубиха своя шанс за титлата. Белгииския пилот определено се опитваше да даде всичко от себе си, след като изгуби почти 30 секунди в първата отсечка за деня забивайки се в ограда. За негово съжаление обаче при преминаването през първия шикан разположен на овала на пистата „Монца“ той удари своя Hyundai i20 WRC. Така няколко метра след това, в изключително тясна част от отсечката, той спря на трасето с повреда в предно дясно окачване. Заради позицията в която спря Ньовил организаторите трябваше да спрат отсечката, което наложи да бъде начислено и служебно време на Есапека Лапи, Дани Сордо, Ойт Танак и Кале Рованпера.

Видео от удара на Тиери Ньовил

На пето място зад Еванс в генералното класиране се намира Ойт Танак си изоставане от 0,4 секунди зад лидера в шампионата. Естонецът успя да се опази от грешки, като същевременно правеше всичко възможно да е сравнително близо до битката в челото. В SS2 Танак трябваше да се справи с отворена врата, което допълнително повлия на неговия резултат.

Кале Рованпера също заложи на сигурно, въпреки че на моменти очакваше да постигне по-добри времена. Младия пилот на Тойота е на шеста позиция с изоставане от 7,1 секунди, като благодарение и на своите съотборници може да донесе титлата при прозиводителите на Тойота.

Участващия в WRC3 Андреас Микелсен направи истински фурор днес. Възползвайки се от изключително техничните етапи и сравнително доста по-компактната Fabia Rally2 тои завърши деня на седма позиция в генералното класиране. По подобие на Лапи той също направи сериозен щурм в SS3, което го изкачи на третата позиция в генералното класиране пред имена като Себастиен Ожие и Ойт Танак.

При преминаването на WRC автомобилите към зимни гуми обаче, Микелсен нямаше как да отговори на темпото на своите бивши съперници в WRC категорията. Зад него в генералното класиране се намира Оле Кристиян Вейби, следван от намиращият се на втора позиция в WRC3 Емил Линдхолм и Оливър Солберг, който е трети в същата категория.

Лидер в WRC2 е Понтус Тидеман, който води с едва 6,8 секунди пред победителия от рали „Канарски Острови“ Андриян Фурмо. Мадс Остберг е трети на 12,4 секунди зад Тидеман.

От пилотите на WRC само и единствено Теемо Сунинен отпадна поради проблем в двигателя на своята Fiesta WRC, който го тормозеше почти през целия ден.

Няколко часа след края на последната отсечка бе официано обявено, че екипажите от WRC ще получат правото да използват още 2 броя от зимните гуми, което идва като доста добра новина на пилоти, като Еванс и Ожие.

Съботния ден от рали „Монца“ е най-дългия и най-непредвидим. Отсечките в околностите на езерото Комо определено ще допълнят днешния екшън. Първата отсечка започва в 08:52 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]