Сордо отново триумфира в Сардиния, Hyundai отнесоха глоба от 30 хиляди евро

Снимки: Янус Рийд RedBullContentPool

Пилотът на Hyundai Motorsport Даниел Сордо записа своята трета победа в кариерата си в световния рали шампионат с аванс от 5,1 секунди в рали „Сардиния“. Междувременно неговият съотборник Тиери Ньовил се пребори със Себастиен Ожие в директна битка в пауър етапа за второто място на стълбичката.

Няколко часа по-късно обаче при проверка на стюардите на автомобилите на Hyundai констатираха нарушение в автомобилна на Сордо. Оказа се, че колата на испанеца е в нарушение на член 10.3.3 на международният спортен кодекс на ФИА. Причината за това е, че задната подрамъчна част (елемент от задния мост) за която се закачва окачването на автомобила, е с 24,5 грама по-лека от обявеното тегло по хомологационен фиш. Въпреки това цялостното тегло на автомобила не е по-леко от минималното разрешено, като имайки в предвид това, стюардите са решили само да глобят корейския тим с 30 хиляди евро без да им налагат допълнителни санкции.

Ето и самото решение:

От Hyundai не са оспорвали решението, като според тях причината за това е производствена грешка. В събота стюардите също са измервали този елемент от автомобила и тогава е бил в регулация, което потвърждава твърдението на корейският тим.

Неделния ден бе всичко но не и скучен. Далеч по-хладни бяха атмосфертните условия за екипажите, които преминаваха през две отсечки по два пъти.

Шесткратния световен шампион Себастиен Ожие успя да раздели двамата пилоти на Hyundai, като днес задачата му бе да притисне Сордо. Той спечели първата отсечка за деня постигайки с две десети по-добро време от това на Ньовил, докато Сордо изгуби част от авансът, който намаля на 15,3 секунди. До края на деня напрежението можеше да се реше с нож, като в крайна сметка Ньовил успя да се пробери в пауър етапа срещу Ожие, а Сордо запази позицията си въпреки сериозната атака.

Постижението на белгиецът е повече от впечатляващо най-вече защото самият той заяви на финала на последната отсечка, че към старта се е съмнявал че има повреда в спирачките си  и е внимавал допълнително при спиранията си. В крайна сметка разликата между Ньовил и Ожие е от 1 секунда, като французина призна че не е можел да направи нищо повече.

На четвърто място завърши Елфин Еванс с навигатор Скот Мартин, като пилота на Toyota продължават да води в шампионата с 111 точки. Себастиен Ожие има актив от 97 точки докато Тиери Ньовил е с 87. Най-големият губещ от претендентите на рали „Сардиния“ бе Ойт Танак, който има 83 точки след като завърши на шесто място и спечели пълния набор от бонус точки в пауър етапа.

Битката при производителите вече се оглави от Hyundai Motorsport, които водят със седем точки пред Toyota Gazoo Racing.

Следващия кръг от световния рали шампионат е новото асфалтово попълнение в календара, а именно рали „Ипър“ (19- 22 ноември).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]