Сордо и Льоб в класическа битка на рали Мексико

Дани Сордо и Себастиен Льоб си спретнаха една класическа битка напомняща времето в което двамата бяха съотборници в Ситроен. В следобедните минавания Сордо успя да запази скоростта си от сутринта, завършвайки деня на първа позиция с аванс от 7.2 секунди.

Деветкратния световен рали шампион от своя страна показа много добро темпо записвайки две етапни победи в Ел Чоколате и Ортега. Така французина успя да прескочи Крис Мийк, който се завъртя на няколко пъти в SS7 и SS8, и Ойт Танак който се намира на трета позиция на 3.8 секунди от Льоб.

„Като цяло беше доста добър първи ден- коментира представянето си Льоб. – Не знаех, какво да очаквам преди да започнем, но вече сме втори и не сме далеч от лидера, затова съм много доволен да разполагам с добро темпо след 6 годишно отсъствие от рали Мексико. Сега ще се опитаме да поддържаме същото темпо, но знам че няма да е лесно. Танак е много близо до нас и знаем, че е много бърз в бързите етапи.“

Челната петица се затваря от Себастиен Ожие, който както и Ньовил изпитваше затрудение поради стартовата си позиция, но в крайна сметка той се намира на 5.2 секунди зад Мийк и днес ще разполага с доста по-благоприятна позиция. Катастрофата на Тимо Сунинен и оттеглянето на Елфин Еванс превърнаха Ожие в единствения шанс на М-Спорт за да вземат точки от рали „Мексико“. Андреас Микелсен от своя страна приключи дена на 1.5 секунди от световния шампион.


Следобедните минавания бяха изпълнение от много драматични моменти. Елфин Еванс трябваше да отпадне, след като Даниел Барит е получил нараняване след високоскоростният им инцидент от SS4.

Деня за екипажите на Тойота определено не бе никак лесен въпреки доброто представяне на Танак. Големите температури на двигателите на Есапека Лапи и на Яри-Мати Латвала принудиха отбора да изключат антилаг системите, които от своя страна намалиха мощността на двата Yaris WRC драстично. Въпреки този проблем Лапи излетя от пътя в SS7, като не успя да се върне на трасето, докато Латвала отпадна в прехода след SS8 поради повреда в алтернатора.

„Това което се случи с Латвала бе лош късмет – коментира Томи Макинен, шеф на отбора на Тойота. – Въпреки това той ще стартира днес и да се надяваме да успее да запише добри точки за шампионата. Първото участие на Есапека за съжаление не мина добре. Важното е, че колите са добре и ще могат да рестартират днес.“

Драматичен бе деня и за лидера в шампионата Тиери Ньовил, който след SS5 получи проблем с налягането на горивото. Белгиеца се опита сам да отстрани повредата отваряйки вратата си докато е в етапа за да достигне байпасът зад седалката си, но врата го удря причинявайки му охлузвания по лакътя. В SS8 пилота на Хюндай имаше проблеми и с хидравликата, което го изпрати на осма позиция в края на деня.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]