Сордо води след вчерашния ден от рали Сардиния

Снимка: Redbull Content Pool

След шестмесечна пауза Даниел Сордо и Карлос дел Барио са лидерите след края на първия ден от рали „Сардиния“.

Големите компресии, безкрайните завои и песачливият макадам са едно доста тежко предизвикателство за екипажите. Сордо и дел Барио обаче за поредна година показаха, че най-добре се справят с тези условия, като след края на деня имат аванс от 17,4 секунди.

Екипажът на M-Sport Теемо Сунинен и Ярмо Летинен се намират на втора позиция следвани от Тиери Ньовил и Николас Жилсул, които изостават с 17,8 секунди зад дуото с Fiesta WRC.

Сордо, който за последно участва в кръг от WRC през март, заложи и през двете минавания на медиум сместа на гумите Pirelli. Това се оказа и най-правилният избор, като испанецът извади максимума от гумите и стартовата си позиция спечелвайки четири етапа от шест.

„Доволен съм, че се завръщам по този начин – коментира Сордо. – Винаги заявяваме, че стартовата позиция е много важна тук в Сардиния, но ние освен това натиснахме много и направихме правилният избор на гуми.“

Най-близо до темпото на Сордо бе Сунинен. Летящият финландец започна деня оглавявайки класирането излизайки с аванс от 12,4 секунди. Същевременно испанецът до края на деня успя да отговори на младия пилот, но изборът на твърди гуми на Сунинен допълнително допринесе за увеличаване на аванса на Сордо пред Сунинен.

„Беше глупава грешка слагането на двете-твърди гуми – разясни Сунинен. –  Очаквахме температурите на пътя да се повишат, но в крайна сметка не се получи и нямахме нужното сцепление.“

Тиери Ньовил имаше свои собствени премеждия за преодоляване. След трудности в намирането на правилните настройки белгиецът на два пъти изгаси своята кола. В крайна сметка той се намира на далечните 35,2 секунди зад съотборникът си Сордо.

Четвъртата позиция в генералното класиране е за Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Французите изостават с 0,8 секунди зад Ньовил/Жилсул, докато зад тях на 15,9 секунди се намират и лидерите в шампионата Елфин Еванс/Скот Мартин. Двата екипажа на Toyota бяха в ролята на чистачи вчера, като и двата имаха сериозни затруднения в намирането на сцепление.

Новакът Гъс Грийнсмит завърши първия ден от рали „Сардиния“ на шеста позиция, пред Пиер-Люи Льобе.

Шансовете за добро представяне и оставяне в борбата за титлата на Ойт Танак приключиха преждевременно, след като естонецът получи повреда в амортисьорите на своя i20 WRC. Той трябваше да се движи с далеч по-бавно темпо през цели три етапа, докато достигне до сервиза, като това му коства цели две минути изоставане от лидерите намирайки се на осма позиция в генералното класиране.

Младият Кале Рованпера също имаше тежък ден. 20 годишният пилот се намираше на шеста позиция докато не получи повреда в хидравликата на своя Yaris WRC, което го изстреля на деветата позиция. Технически проблеми настигнаха и Есапека Лапи, който получи повреда в двигателя на своята Fiesta WRC и трябваше да отпадне още в SS2.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от ралито с 101 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]