Солберг откри новото трасе от World RX в Африка

Вчера на специално представяне от промоутъра на Световния рали крос шампионат бе открито новото трасе на пистата Килиарни. Намиращото се в Южна Африка трасе ще бъде последен кръг през тази година, като заедно с представянето бяха стартирани и продажбата на билети.

На събитието присъстваха над 75 медии и 70 специално поканени гости, като сред тях бяха Петер Солберг, настоящият световен шампион в RX2 категорията Сирил Раймонд и заместник кметът на Кейптаун Алдерман Иан Нелсън.

Бившият Южноафрикански пилот от WRC Джон Уилиамс обяви по-време на събитието че, ще вземе участие пред домашната си публика в Суперкар категорията за отборът на OMSE RX.

„Това е сбъдната мечта – коментира 34 годишният Уилиямс. – Преминах от пистите към рали спорта в миналото а сега ще се отправя към рали кроса. Това е перфектната комбинация за мен. Нямам търпение да се състезавам пред родната си публика, като се надявам хората на Южна Африка да ме подкрепят напълно.“

Съоръжението е базирано на около 20 километра от Кейп Таун, като датира от 1947 година. През 1960 на тази писта се провежда неофициално състезание от Формула 1. От тогава насам пистата е приютявала различни видове моторни спортове от мото крос, до драг състезания.

„ Аз съм радостен да присъствам тук на най-новата писта в шампионата – разясни Петер Солберг, който заедно с Сирил Раймонд навъртяха няколко обиколки на трасето. – Фантастично е, че от IMG пренасят шампионата на нов континент. Хубаво е че, има и местен пилот който ще вземе участие в състезанието.

„Трасето изглежда доста технично на места и всичко се опира с това да си на пълна газ. Моят свекър взе няколко участия в националният южноафрикански рали шампионат през 1980. Това трасе ще е интересно преживяване особено след като ще доведем 150 души от скандинавските страни и ще опознаят тази част от света за пръв път.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]