Солберг и Грьонхолм въртят километри с новото Поло R5

Петер Солберг, Поло R5
Photo by www.johanaxelssonfoto.com

Световните рали шампиони Петер Солберг и Маркус Грьонхолм навъртяха тестови километри в Швеция зад волана на новото Polo GTI R5.

Солберг и Грьонхолм се пръсединиха към Понтус Тидеман за да изпълнят четири-дневната тестова програма в Швеция около Кал.

Както знаете работата по R5-тицата е първата рали програма на Фолксваген от напускането им на WRC шампионат поради  Дизелгейт.

Петер Солберг, Поло R5

„Беше фантастично да се завърна зад волана на рали автомобил и да помогна на Фолксваген – коментира Солберг, който използва за тестовете навигатора на синът си Вероника Енган . – Определено беше забавен ден. Отборът е свършил много добра работа и колата е фантастична за каране. В края на деня просто не исках да слизам от нея.“

Както знаете фокуса на Солбер е изцяло насочен към световния рали крос шампионат, като там той се състезава зад волана на Polo GTI RX.

„Успяхме да покрием 300 километра за един ден – допълва норвежецът. – Беше доста различно, спрямо това на което съм свикнал в рали кроса. Използвах опитът си в рали спорта за да помогна на инженерите да направят някои малки промени по колата.“

Грьонхолм, който работи по проект с Хюндай за нов отбор в World RX, се очаква да участва активно в подготовката на новата кола на Фолксваген, като паралелно с това направи и тестове с Proton Iriz R5.

 

Новото Поло бе показано на състезатели и фенове на рали Монте Карло

Няколко дни преди да бъде обявена тази информация от Фолксваген разкриха че, вече са изпълнили максималният си брой поръчки на новият автомобил за сезон 2018. Според тях вече са продадени 15 шасита, които ще започнат да бъдат доставени след средата на годината.

„Много сме доволни от позитивните данни на пилотите относно нашата кола – коментира Свен Смийтс, директор на Фолксваген Моторспорт. – Търсенето на нашият автомобил е огромно. Ние сме доволни от тази новина, която ни мотивира допълнително да предоставим на отборите може би най-добрият рали автомобил на пазара.“

Три шасита от новия рали автомобил на Фолксваген ще заминат за австрийският отбор Baumschlager Rallye & Racing GmbH на Армин Баумшлагер, който през 2017 спечели националния австрийски рали шампионат зад волан на Фолксваген Поло WRC 2016. Още три шасита са поръчани за белгийските отбори BMA и THX Racing. Две заминават за Printsport в Швеция, още две за HK Racing в Италия и едно ще замине за Португалия. Отборът на световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон също е поръчал едно шаси, докато парагваецът Мигел Каризоса очаква своето Polo GIT R5 за да участва в националния шампионат на Парагвай.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]