Солберг води в Лиепая, докато Грязин излетя от трасето

Оливър Солберг доказа, че е прекалено бърз за своите съперници след първия ден от рали „Лиепая“ днес. Зад волана на своето Polo GTI R5, 18 годишният пилот записа две от четири етапни победи завършвайки деня с аванс от 10 секунди.

Заедно със своя навигатор Арън Джонсън, Солберг можеше да разполага с още по-голям аванс ако не изгаси своя автомобил в първата отсечка за деня и не се завъртя в последния четвърти етап.

„Беше доста вълнуващ ден – коментира Солберг. – В първата отсечка изгасих двигателя понеже подцених нивото на сцепление, което ми изгуби около 5 секунди. Във втория етап бях прекалено бавен, понеже бе доста хлъзгаво и не исках да поемам рискове. При следобедните минавания исках да натисна малко повече в третия и четвърти етапи. Имаше доста прахоляк, както и сцеплението бе доста малко, което ме доведе до това да се завъртя и най-вероятно изгубих около 15 секунди.“

Пилотът от световния рали шампионат Мадс Остберг завърши първият си ден от рали „Лиепая“ на втора позиция, превъзмогвайки проблемите с поведението на автомобилът си. На 6,2 секунди зад норвежецът и на трета позиция се намира Алексей Люкянук. Руската ракета не бе доволен от настройките на автомобилът си, както и от стартовата си позиция. Въпреки това Остберг няма да вземе точки в шампионата, което поставя Люкянук в добра позиция при точките.

Един от най-големите губещи днес бе Николай Грязин. Младият руснак се представяше повече от добре, борейки се само и единствено с лидера Оливър Солберг. В SS4 за съжаление не успяха да преценят влизането в един ляв завой и се удариха.

Финландецът Ерик Пиетаринен е четвърти пред Крейг Брийн и неговият Hyundai i20 R5 с гумите на MRF. Съотборникът на Брийн Емил Линдхолм изпадна до шестата позиция след завъртане в четвъртата и последна отсечка за деня. Грегоре Мъстер и Мико Хеикила затварят челната осмица в генералното класиране.

Раул Йеетс и Ерик Каис са девети и десети в генералното класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]