Соланс лидер в калните бани на рали Сиерас де Фафе

Снимки: FIA ERC

Тежкия дъжд, гъстата мъгла и многото кал продължиха да затрудняват участниците в рали „Сиерас де Фафе“. Именно тези условия продължаваха да са ключов фактор в интригата за победата.

Лидера Нил Соланс (Volkswagen Polo GTI R5) се възползва максимално от своята стартова позиция при сутрешните минавания, но в следобедните се очакваше да се срещне с доста по-влошени условия. За негово щастие второто минаване на СЕ Ботикас бе отменено от организаторите поради лошото време. Следващия етап Виейра до Миньо се премина за пръв път от екипажите, след като при сутрешните минавания организаторите също го бяха отменили.

Испанеца получи нужната доза късмет за да се опита да минимизира времето което се очакваше да изгуби поради влошените условия. В СЕ7 Кабесейрас де Басто намиращия се на второ място Георг Линамае (Volkswagen Polo GTI R5) направи страхотна атака наваксвайки цели 15,3 секунди от изоставането си. Така разликата му със Соланс бе от 13,5 секунди два етапа преди края на деня.

Още в следващия етап испанеца направи повече от брутална атака издухвайки конкуренцията с етапна победа постигайки с цели 35,7 секунди по-добро време от втория най-бърз пилот за отсечката Арминдо Араухо (Skoda Fabia Rally2 evo).

Намиращия се на второ място Георг Линамае не успя да отговори на темпото, като дори се оплака от грешни настройки на своето Polo. В последния етап естонеца имаше проблеми с видимостта, като той сподели на финала, че е карал в режим на преход. В края на деня разликата между двамата е от над минута и половина в полза на Соланс.

На трето място днес завърши Арминдо Араухо, който нямаше как да отговори на темпото на пилотите пред него. Португалеца все пак за сега изостава с 15,3 секунди зад Линамае.

Хавиер Пардо и Алберто Батистоли си спретнаха една доста интересна битка в която се включи и Симоне Темпестини. Пардо завърши днешния съботен ден на четвърто място пред Темпестини, докато Батистоли е шести на 36,6 секунди от румънеца.

Норберт Херциг реши да не слага допълнителни фарове в замрачения последен етап поради гъстата мъгла, която по никакъв начин не помагаше. Унгареца се намира на седма позиция с изоставане от 47,9 секунди зад Батистоли.

Челната десетка се затваря от Мигел Корея, Бруно Магалаеш и Мартинш Сеск.

Димитри Феофанов е новия лидер в ERC3 с аванс от 32,6 секунди пред Каспар Касари. Йоан Винес продължава да води в ERC Open с аванс от 25 секунди пред Алберто Монари.

Утре на екипажите им предстоят последните четири специални етапа, които ще се карат на два пъти. Първата отсечка за деня стартира в 10:08 ч. българско време, докато последния пауър етап е предвиден за 17:08 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]