Сливен обучават маршали

Автор: Светослав Георгиев

Обучителен семинар за маршалите на предстоящото в началото на следващия месец рали Сливен, се проведе вчера привечер в конферентната зала на хотел „Спорт палас”.

В залата присъстваха всички маршали, които през тази година ще отговарят за безопасността на публиката и политите по отсечките, а информация какво се очаква от тях и какви са техните права получиха от първо лице, а именно човекът отговарящ за сигурността към БФАС – г-н Георги Янакиев мл. Той запозна младите ентусиасти с новите тенденции в

европейските и световни шампионати подсигуряващи безопасността на едно високо ниво. Нагледно бяха показани няколко видео материала показващи как трябва да се реагира при кризисна ситуация, като изваждане на екипаж от катасрофирал автомобил и предотвратяване на пожар. Нагледно бяха показани и материали касаещи разположението на публиката около трасето и опасностите, които крие спорта.

Сливенският навигатор Димитър Трифонов, пък нагледно показа на всички присъстващи, какво представлява един състезателен екип, системата „Ханс” и шлема на пилота, като демонстрира как трябва да бъдат отделени частите една от друга и как е най-бързият и безопасен начин да се изведе екипажа от автомобила в случай на инцидент.

Г-н Таньо Танев (отговорник по радиовръзките) разясни на участниците как да работят с радиостанция, какво трябва да съобщават по нея и по какъв начин да се случва това.

Г-н Валентин Иванов (член на съдийската комисия) разкри пред младата аудитория какво представлява доклада за специален етап, как се попълва и как се издава. Разяснена бе също и ситуацията за прекратяване на състезание (червен флаг), както и начина, по който маршалите трябва да проследяват дали всички автомобили са преминали своевременно покрай тях.

В заключение Атанас Чанев заедно с Бойко Игнатов разкриха схемата на супер специалния етап (СЕ 1), който ще се проведе в петък вечер, като върху него падна и сериозният акцент относно осигуряване безопасността на участниците в състезанието и неговите зрители.

Организаторите обясниха, че преди самото състезание ще се проведат поне още няколко срещи с отговорниците в различните звена на безопасността.

Публикувахте от Rally Sliven в 2 август 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]