След сериозна атака Себастиен Ожие пое челото в рали Сардиния намирайки се на крачка от победата

Себастиен Ожие и Венсант Ланде са лидерите в рали „Сардиния“ след края на вчерашния съботен ден. Техния аванс спрямо вторите От Танак и Мартин Ярвеоя е от 17,1 секунди, като така френското дуо е на крачка от това да запише своята трета поредна победа през сезон 2024.

Битката нежду От Така и Себастиен Ожие започна със спукана гума за фрацузина, който взе със себе си само една резервна гума за устрешните минавания. Това принуди Ожие да намали темпото, докато Танак имаше свободата на натисне. Така преди зоната за смяна на гуми От Танак бе лидер в надпреварата с преднина от 3,5 секунди.

Следобед обаче битката се разви по друг начин. От Hyundai Motorsport решиха да наложат отборни заповеди и да забранят на От Танак и третия в класирането Дани Сордо да атакуват. Причината за това бе намиращият се зад Сордо Елфин Еванс, който е най-прекия конкурент на отпадналия от рали „Сардиния“ Тиери Ньовил. Според стратегията на корейския тим уелсеца не трябва да взима повече точки за да може да се запази битката за титлата между него и Ньовил.

„Дадохме всичко от себе си. Опитваме се да сме внимателни и да не натискаме. Помолиха ни да карме на сигурно и да не натискаме“, разясни От Танак на финала на SS10 Coiluna – Loelle 1.

Себастиен Ожие се възползва от стратегията на своите конкуренти и спечели трита от четирите следобедни специални етапа.

„Деня бе позитивен, а следобед още по-позитивен. Сутрешните етапи бяха тежки, но от друга страна следобедните бяха много интересни и карах колата с голяма удоволствие“, разясни Себастиен Ожие.

Следобедните минавания на вчерашния ден от рали „Сардиния“ предрешиха битката за третото място. Заемащия тази позиция Такамото Катцута за съжаление трябваше да отпадне поради повреда в трансмисията на своя GR Yaris Rally1. Това позволи на Дани Сордо да се качи на третото място.

След отборните заповеди от страна на Hyundai Motorsport испанеца имаше за задача да поддръжа дистанция спрямо намиращия се зад него Елфин Еванс. Сордо успя да завърши деня с преднина от 30 секунди спрямо Еванс, като към момента планът на корейския тим работи.

Челната петица след вчерашния съботен ден от рали „Сардиния“ се затваря от Грегоар Мунстер. Пилотът на M-Sport Ford е последния в челната десетка зад волана на Rally1 автомобил, като дори е в битка за петата позиция с лидера в WRC2 Сами Паяри, който изостава с 9,7 секунди зад него.

В WRC2 Сами Паяри завърши деня с аванс от 54,7 секунди спрямо Йоан Росел. Французина направи една изключително впечатляваща езда успявайки да се изкачи от 15-та до 2-ра позиция превъзмогвайки проблемите си от началото на ралито. На трето място се намира Ян Соланс, който изостава с 12 секунди зад французина.

Николай Грязин за съжаление трябваше да отпадне от рали „Сардиния“ поради технически причина. Руснакът с български паспорт се движене добре в RC2, но в следобедните етапи започна да губи много позиции.

Днес е последния ден от рали „Сардиния“. Екипажите ще се отправят към северозападната част на Алгеро за да преминат през последните 39 състезателни километра. Телевизия MaxSport3 ще излъчат два от четирите етапа включително и пауър етапа, който ще стартира в 13:00 часа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]