След първите четири етапа Тиери Ньовил е лидер в рали Хърватска

Тиери Ньовил

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след първите четири етапа от рали „Хърватска“ с аванс от 7,3 секунди пред Елфин Еванс/Скот Мартин. На трето място на 12,3 секунди са Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

Сутрешните днешни петъчни минавания започнаха доста неочаквано. Лидерите в шампионата Кале Рованпера и Йоне Халтунен за съжаление излязоха от пътя на 5,4 километра от старта и се забиха в дърво.

„Много съм раздразнен от случилото се. Етапа беше изключително хлъзгав и колата постоянно недозавиваше. Опитах се да натисна въпреки това, но при този бърз десен завой сцеплението изведнъж изчезна и ние недозавихме извън пътя в дърветата“, коментира младия Кале Рованпера, който за съжаление няма да стартира отново поради повреден ролкейд.

Инцидента на Кале се превърна във възможност за стартиращия след него Тиери Ньовил. Белгиеца вече разполагаше с перфектните условия на едно чисто трасе, като благодарение на това той спечели три от четирите етапа преди днешния обеден сервиз. Най-близо до него бе и стартиращият след него по етапите Елфин Еванс.

Пилотът на Toyota Gazoo Racing имаше трудната задача да разчита максимално правилно условията пред себе си, след като на много от завоите Тиери Ньовил изваждаше достатъчно опасна фракция на асфалта. Той си раздели етапната победа в SS3 със Себастиен Ожие, като така и двамата се намират опасно близо до Ньовил след края на днешните сутрешни минавания.

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя се намират на четвъртата позиция с изоставане от 25,3 секунди зад Ньовил/Видаеге. Естонския екипаж имаше затруднения с темпото, както и с работата на гумите си, най-вече заради излязлата фракция и кал. За разлика от Ньовил и компания Танак заложи на изцяло твърдата смес на гумите на Pirelli поемайки доста рискова стратегия с оглед стартовият си ред. Крейг Брийн и Пол Нейгъл затварят челната петица с изоставане от 8,1 секунди зад своите съотборници. Те също бяха заложили 2 твърди и 4 меки гуми, както направиха Ожие и Еванс, но като цяло Брийн смяташе, че е изпуснал момента.

„Сложих твърдите гуми за този етап, трябваше да го направя по-рано. Като цяло сме в процес на проучване, за сега всичко върви добре“, коментира Брий на финала на SS3.

На седма и осма позиция се намират двамата пилоти на M-Sport, като дебютантът Адриен Формо води пред съотборникът си Гас Грийнсмит с 5,1 секунди. Такамота Катцута е девети пред лидера в WRC2 Мадс Остберг.

Битката в WRC2 също е доста оспорвана. Николай Грязин откри състезанието с етапна победа, като запази позицията си до SS3 където Мадс Остберг направи страхотно време излизайки начело в класирането. Андреас Микелсен за съжаление получи повреда в своята Skoda Fabia Rally2 evo и изпадна в класирането на седма позиция плюс две минути наказание заради закъснение за ЧК.

Лидер в WRC3 е Йоан Росел с аванс от 9,5 секунди пред Каетан Каетанович. Трети е Ники ММайер-Мелнхов, който въпреки че записа етапна победа в SS3 изостава с 13,2 секунди от челото.

Днешните петъчни следобедни етапи стартират от 16:01 ч. с второто минаване на Rude – Plešivica.

#WRC #RallyCroatia 🇭🇷 SS4 Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki 1 – 9.11 km: Тиери Ньовил с успешна защита от атаката на…

Публикувахте от BG Rally HD в Петък, 23 април 2021 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]