След лош късмет за Грязи Люкянук поема челото на рали Полша

AUTO - ERC - RALLY POLAND
Снимки: Европейски рали шампионат

Европейските рали шампиони Алексей Люкянук и Алексей Арнаутов (Citroen C3 Rally2) са лидерите в рали „Полша“, след опадане на временните лидери Николай Грязин/Константин Александров (Volkswagen Polo GTI R5), които спукаха две предни гуми в предпоследния етап от съботния ден.

Грязин водеше в състезанието с аванс от 40,5 секунди доминирайки през целия ден, като така руснакът имаше сериозни шансове да спечели за втори път полското рали. За съжаление обаче късметът не бе на негова страна. Гумите на Pirelli се намесиха и в класирането за първия кръг от европейския рали шампионат.

„Изглежда, че гумата буквално бе унищожена – коментира Гразин, който спечели пет поредни етапни победи. – Помислих, че ударих нещо, но изглежда причината за спукването идва от болт на окачването. Случи се, сякаш това е причината. Имахме само една резервна гума в багажника и нямаше как да заменим и двете спукани. Да не говорим, че е забранено да се движим без четири изправни гуми сложени по автомобила. Няма какво да направим.“

Люкянук завърши предпоследния злощастен етап за своя сънародник с етапна победа и излизайки начело в класирането с аванс от 29,7 секунди пред Андреас Микелсен (Toksport WRT Skoda Fabia Rally2 Evo) до края на деня.

„Хубаво е да си лидер, нашата стратегия за следобедните минавания проработи и съм благодарен от работата на всички в екипа. Хубаво е да съм отново зад волана на добре подготвена кола на макадам – разяснява Люкянук, който му се наложи да смени цяло едно купе, след като тотализира автомобилът си във вторник повреме на тестовете преди състезанието.

На трето място в генералното класиране се намира най-бързия поляк Мико Марчик (Skoda Fabial Rally2 evo), който изостава от Андреас Микелсен на 45,9 секунди. Зад него с изоставане от 30,8 секудни се намира още един поляк Войчеч Чучала (Skoda Fabial Rally2 evo).

Испанската надежда Нил Солас (Skoda Fabial Rally2 evo) затваря челната петица, като той е и най-добре представящият се дебютант в полското рали. Пилотът на Skoda Rally Team Hungary Норберт Хершиг (Skoda Fabial Rally2 evo) е шести докато французина Йоан Бонато (Citroen C3 Rally2) е седми. Ефрен Ярена е осми следван от Ерик Цайс и Умберто Скандола.

Томаш Касперчик се намираше на осма позиция, но се обърна през таван в SS4 и в крайна сметка завърши деня на деветнадесета позиция. Крейг Брийн се намираше на пета позиция след първите пет специални етапа, но получи повреда в окачването на своя i20 R5 на километър от старта на SS7. Неговия съотборник Симоне Кампедели също отпадна, след като получи повреда в хидравликата на своето Polo GTI R5.

Повреда в скоростната кутия извади от състезанието и румънската надежда Симоне Темпестини. Фабиан Крейм получи повреда в електрическата система на своя автомобил, доакто Качпер Вроблевски се удари в SS7.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]