След дъждовен хаос Кале Рованпера е новия лидер в рали Естония

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са новите лидери в рали „Естония“ завършвайки днешния петъчен ден с аванс от 11,7 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. От Танак и Мартин Ярвеоя продължават да се намират на трета позиция с изоставане от 44,3 секунди от лидерите.

Следобедните минавания стартираха с етапна победа на Еванс, който увеличи аванса си спрямо Рованпера на 19,9 секунди. По-късно, както и се очакваше, в следобедните минавания заваля дъжд променяйки условията в последните три етапа. Това дойде като по поръчка за Рованпера, който стартира днес пръв по етапите. Младият финландец получи чисто от коловози трасе, което му даде възможността да притисне Еванс. Така за два етапа той успя да стопи цели 9 секунди от разликата си със своя съотборник.

Последният и най-кратък етап за деня се оказа решаващ за битката за първото място в рали „Естония“. Кале получи възможността да стартира по мокро трасе, но със значителни по-добри условия от тези на Елфин.

Радвам се, че успяхме да използваме нашата стартова позиция по-добре – коментира Рованпера на стоп финала на последния етап за деня. – Ще бъде интересно да видим какво ще направят стартиращите след нас. На места нямаше дъжд, на други имаше значително.

В ляво условията в които стартира Кале Рованпера, в дясно условията в които стартира Елфин Еванс

Въпреки огромната разлика в състоянието на макадама за пилотите на Toyota Gazoo Racing, решаващия момент за размяната на първото място дойде след грешка на Еванс. Именно излитането на великобританеца в храстите и последващото каране на сигурно му коства цели 22,6 секунди.

Мисля, че можете и сами да се досетите какво се случи. Забихме се в храстите още след старта и след този момент целта ни бе просто да достигнем до финала на етапа. Нищо не може да се направи в такива условия„, коментира Елфин Еванс на финала на етапа.

Намиращият се на трето място От Танак така и не успя да притесни пилотите на Toyota Gazoo Racing. Естонеца получи десет секунди наказание за каране с включен двигател в зона за каране в електрически режим. По-късно той допусна грешка изпускайки един от разклоните в предпоследната отсечка за деня, а в последния етап маркуч на обдухващата предното стъкло на неговия автомобил се извади и той трябваше да кара с изключително намалена видимост.

Въпреки всичките проблеми за Танак аванса му пред четвъртия Есапека Лапи е от 21,6 секунди след края на днешния ден. Лапи от своя страна се оплакваше от коловозите през които се наложи да мине, както и от слабата видимост в дъжда. На 7 секунди от финландеца се намира Тиери Ньовил, който успешно успя да намали изоставането си.

Намиращият се на шеста позиция Пиер-Люис Лубе за съжаление се обърна странично. За щастие той получи помощ от феновете, които го извадиха изключително бързо. Французина изпадна на деветата позиция подарявайки шестото място на съотборника си Адриен Формо.

Такамото Катцута се намира на седма позиция пред Гас Грийсмит, който удари камък в същия завой в който Лубе се обърна през таван.

Лидер в WRC2 е Андреас Микелсен, който въпреки размяната на първото място с Емил Линдхолм, води в класирането с аванс от 12,1 секунди. На второ място се намира Темо Сунене, следван от Марко Булакиа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]