След дъждовен обрат Кале Рованпера е новия лидер в рали Португалия

Снимки: RedBullContentPoll, Toyota Gazoo Racing

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите в рали „Португалия“ след намеса рязка намеса на времето. Финландското дуо води в надпреварата с крехкия аванс от 5,7 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин, които са следвани на почти две минути от Такамото Катцута и Арън Джонсън.

Големия въпрос след днешния обеден сервиз в рали „Португалия“ бе дали и къде ще завали дъжд. Отговора дойде веднага при старта на SS13 Vieira do Minho 2, където най-бърз бе Рованпера успявайки да намали изоставането си спрямо Еванс на 16,5 секунди. В следващия етап Cabeceiras de Basto младия финландец откопчи още 6,6 секунди от разликата си със своя съотборник, като така разликата им бе от 9,9 секунди преди предпоследния етап за деня.

Именно при второто минаване през 37 километровия етап Amarante атмосферните условия не бяха на страната на Еванс, който трябваше да пилотира изцяло на дъжд за разлика от Рованпера. Така лидера в шампионата пое челото с аванс от 4 секунди, които до края на деня се превърнаха в 5,7 секунди.

Дъждовния хазарт се опита да повлияе на битката за третото място, но Такамото Катцута бе непоколебим и успя да задържи зад себе си Дани Сордо на 5,7 секунди до края на деня.

Намиращия се на пета позиция Тиери Ньовил успя да се възползва максимално от променливите условия. Белгиеца намали изоставането си от почти минута зад Сордо на 15,2 секунди преди старта на последния етап. Там уви не успя да се пребори с твърдите гуми изгубвайки още 15 секунди спрямо испанския си съотборник.

Крейг Брийн и Пиер-Люис Лубе са шести и седми, докато техния съотборник Гас Грийсмит отпадна в прехода към предпоследния етап, след удар при второто минаване през Vieira do Minho. На осма позиция е От Танак, следван от Адриен Формо.

Лидера в WRC2 Темо Сунине е десети следван от Йоан Росел на 30,5 секунди. Третата позиция в категорията бе наследена от Каетан Каетанович, който се възползва от проблемите на Оливър Солберг.

Последния неделен ден е запазен изцяло за класиката Фафе и трасетата около нея. Първия етап за деня е предвиден да стартира от 09:08 ч. българско време.

Генерално класиране след съботния ден

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]