След драма за Лапи Ожие поема челото на рали Мексико

Снимки: RedBull Content Pool и Toyota Gazoo Racing

Себастиен Ожие е на път да запише рекордна седма победа в рали „Мексико“, след като лидера във временното класиране на надпреварата Есапека Лапи претърпя тежък инцидент удряйки се в електрически стълб още в първата отсечка за деня. Финландеца имаше аванс от 5,3 секунди спрямо Ожие, но надеждите му за добро представяне приключиха само на няколко километра след старта на 14,8 километровия етап Ibarrilla 1.

Това боли. Искам да се извиня на Hyundai Motorsport. Намирахме се на добра позиция борейки се за победата. Темпото бе правилно, а колата се усещаше много добре. Радвам се, че се разминахме без никакви травми. Ще продължа да натискам и да се уча„, заяви Есапека Лапи във Facebook.

Така Ожие, който и през този сезон кара с ограничена програма, успя да поеме лидерската позиция завършвайки съботния ден на първо място с аванс от 35,8 секунди пред втория Елфин Еванс.

Мисля, че този аванс е достатъчно добър – коментира Ожие. – Изминахме през още един силен ден за нас. Решихме да сменим стратегията си след инцидента на Есапека, който излетя в първия етап за деня.

Нямаше нужда да рискуваме нищо, но все пак успяхме да запишем добри времена и да увеличим нашия аванс. Утре деня също е доста дълъг и не можем да си позволим да се отпуснем.“

Въпреки че битката за първото място е почти предрешена, то тази за второто ще продължи и в последния ден от надпреварата. Позицията на Еванс е в сериозна опасност, след като третия Тиери Ньовил успя да намали изоставането си от 11,6 секунди на 4,3 до края на деня. Белгиеца записа четири етапни победи от осем, което му позволи да се доближи опасно близо до пилота на Toyota Gazoo Racing.

Световния шампион за 2022 Кале Рованпера за съжаление не успя да навакса от изгубеното си време след петъчните етапи и завърши съботния ден на четвърта позиция с изоставане от почти минута зад Тиери Ньовил. Той направи само една грешка изгасяйки своя автомобил при второто минаване през Derramadero изгубвайки около 2 секунди. За негово щастие намиращият се зад него Дани Сордо е на далечните 47,2 секунди.

Испанеца завърши съботния ден на пета позиция бивайки последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка. Междувременно стартиралия по системата рали 2 От Танак записа две етапни победи и се намира на единадесетата позиция. Неговия съотборник Пиер-Люис Лубе също стартира по рали 2, но отпадна за втори път след като повреди задното окачване на своята Puma Rally1.

Гас Грийсмит продължава да води в WRC2

Гас Грийснмит успя да запази своята позиция и след края на съкратения с цели три етапа съботен ден. Състезателите в тази категория претърпяха сериозна промяна в графика, след инцидента на Есапека Лапи в първата отсечка за деня. Организаторите решиха директно да съпроводят екипажите от WRC2 категорията на старта на SS14 Las Dunas Superspecial 2 прескачайки цели два етапа от сутрешния маршрут. Второто минаване през Ibarrillа също бе отменено за да може да бъде възстановена електропреносната мрежа преминаваща през етапа.

Въпреки съкратената състезателна дистанция при сутрешните минавания Грийсмит получи допълнителни десет секунди аванс, след като най-близкия му преследвач Адриен Формо имаше наказание за късно явяване на часова контрола. Следобед великобританеца се отдаде на това да тества различни настройки на окачването на новата за него Skoda Fabia RS Rally2. В края на деня той завърши с преднина от 31,6 секунди пред бившия си съотборник в M-Sport Ford Адриен Формо.

На трета позиция се намира Емил Линдхолм, който изостава с 6 секунди зад Формо.

В неделя маршрута на рали „Мексико“ е най-кратък, но пък изключително предизвикателен. Екипажите ще трябва да преминат през отсечката Las Dunas, следвана от най-дългия етап в цялото рали Otates (35,63 км). San Diego и пауър етапа El Brinco ще са последните две отсечки от надпреварата. Последния пауър етап от рали „Мексико“ ще може да се гледа на живо от 20:00 ч. по телевизия Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]