След драма за Кале Рованпера, Елфин Еванс е новият лидер в рали Финландия

Елфин Еванс се изстреля на първата позиция след края на днешния петъчен ден от рали „Финландия“, след като недостижимият Кале Рованпера допусна грешка и се удари.

Кале Рованпера, който има аванс от 55 точки в битката за титлата, стартира днешните следобедни минавания с две поредни етапни победи, като след SS7 Lankamma 2, неговият аванс пред Елфин Еванс бе от 5,7 секунди. На 11,1 километра след старта на следващата отсечка Myhinpää, младият финландец изгуби контрола на своя GR Yaris Rally1 и заедно с Йоне Халтунен се преобърнаха през таван. За щастие, дуото беше невредимо, но изгуби възможността да се бори за победата в домашната си надпревара.

Тази грешка на Рованпера позволи на неговия съотборник Еванс да наследи позицията му. Така до края на деня уелсецът премина без никакви проблеми и завърши с аванс от 6,9 секунди пред вече втория Тиери Ньовил.

Денят мина сравнително добре„, коментира Еванс, който изгуби 2,8 секунди спрямо Ньовил при второто минаване през 3,48-километровата отсечка Harju. „Като цяло сме доволни, когато забира се ни остават още доста километри до края на състезанието.“

Днешният ден също не мина по мед и масло за Тиери Ньовил. Белгиецът се оплака от традиционната липса на сцепление в задната ос на своя Hyundai i20 N Rally1 при сутрешните минавания, а следобед имаше проблеми с видимостта, породени от дъжда, който се появи и не много добрите чистачки на неговия автомобил.

Такамото Катцута също успя да капитализира от грешката на Рованпера. Японецът успя да запише една етапна победа днес и въпреки, че не повтори резултата, се намираше доста близо до лидерите. Неговото изоставане спрямо Тиери Ньовил е 9,5 секунди.

Темо Сунинен и шефът на рали програмата на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала затварят челната петица в генералното класиране.

Шести в генералното класиране е лидерът в WRC2 Яри Хутунен, който успя да се възползва от повредената гума на лидера Сами Паяри. На трето място е Николай Грязин, който е на едва 0,3 секунди зад Паяри.

Утрешният съботен ден е и най-дългият от целия уикенд с дължина от 160 състезателни километра, разделени на осем специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]