След драматични кални бани Кале Рованпера увеличи аванса си в Сафари

Снимки: Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен продължават да водят в рали „Сафари“ след един изключително непредвидим и труден ден, който стана още по-сложен в следобедните минавания благодарение на дългоочакваните валежи.

Финландската надежда на Toyota Gazoo Racing освен че, трябваше да се бори с тежките условия се бореше и с нерасположение. Въпреки това сутрешните минавания минаха добре за Рованпера, който успяваше да менажира аванса си.

Следобед условията в рали „Сафари“ се промениха до такава степен, че буквално екипажите се състезаваха в съвсем друго рали. Голяма част от тях имаха сериозни проблеми с буквално нулевото сцепление, но за щастие на Рованперад той успя да се справи с предизвикателството. Във второто минаване през „Еменетейта“ Кале бе най-бърз с 11,2 секунди, докато в най-тежкия етап от всичките днес „Слипинг Уориър“ той прибави още 13,2 секунди към аванса си благодарение на второто най-бързо време което записа. В края на деня неговия аванс е от 40,3 секунди спрямо намиращият се на второ място Елфин Еванс.

Беше изключително тежка задача дори да останеш на пътя – коментира Рованпера. – Нямаше никакво сцепление в калта, а на места имаше толкова много вода, че преминаването бе почти невъзможно.

Осъзнах, че ще бъде изключително хлъзгаво още от самото начало и се опитах да подходя разумно на места където видях следи на пилоти пред мен които са излитали от трасето. Общо взето се опитвах да мина възможно най-чисто.

Днес определено не се чувствам добре. Не ме боли стомаха, но просто се чувствам изключително изморен. Надявам се утре да съм по-добре.

Намиращият се на второ място Елфин Еванс спука гума в СЕ10, а в последния етап извади късмет с едно дърво разминавайки се с леки щети по лявата врата на неговия автомобил. Уелсецът се оплака и от развалени пръскалки на течността за чистачките, което му е пречело да вижда, но в крайна сметка бе доволен, че достигна до финала на деня. Въпреки, че се намира далеч зад лидера неговия аванс пред третия Такамото Катцута е от 35,3 секунди.

Японеца получи „възмездие“ за петъчното си забавяне и стюардите му приспаднаха 14 секунди от неговия актив, след като бе забавен от Крейг Брийн в етапа „Кедонг“. Така така отново се завърна в битката за мястото в подиума днес. Въпреки, че и той заложи на сигурно темпо, което му коства и втората позиция още в първата отсечка за деня, спука на два пъти гума и пропусна един разклон. За негово щастие неговите преки конкуренти за третата позиция днес имаха сериозни проблеми и той не бе реално застрашен.

Един от тези конкуренти бе Тиери Ньовил за който рали „Сафари“ приключи в последния етап за деня. Белгиеца успя да запише няколко етапни победи, но изгуби значително време, след като неговия i20 N отказа да запали. По-късно той успя да се върне на трасето но едва след един километър след старта на второто минаване в етапа „Слипинг Уориър“ той се удари в дърво.

Така за втора поредна година рали „Сафари“ се превръща в истински кошмар за пилотите на Hyundai Motorsport. От Танак днес отново имаше проблеми, след като получи повреда в задвижването на своя автомобил.

Осемкратния световен шампион Себастиен Ожие успя да достигне до финала на днешния ден, но изостава с почти минута и половина от челото намирайки се на четвърта позиция пред Тиери Ньовил, който въпреки наказанието което ще получи заради рестарта си утре остава на пето място в класирането.

На шесто място се намира Оливър Солберг, който бе принуден да ремонтира окачването на своя автомобил, което го позиционира на 12:19.1 минути зад челото.

Крейг Брийн успя да достигне до финала на деня въпреки повреденото задно окачване на своята Puma Rally1 и за сега се намира на седма позиция в първото си рали „Сафари“. Неговите съотборници Гас Грийсмит и Адриен Формо не имаха същия късмет. Грийсмит се превъртя през таван, но малко по-късно стартира без предно стъкло, докато Адриен Формо счупи своето окачване без да може да продължи.

Частното попълнение на M-Sport Йордан Седеридис е осми в генералното класиране пред лидера в WRC2 Каетан Каетанович, докато Себастиен Льоб е десети. Френската легенда също имаше доста проблеми днес, като един от тях бе повреда в кормилната рейка.

Льоб на финала на „Слипинг Уориър“ 2

Последния ден от рали „Сафари“ е с дължина от 80 състезателни километра разделени на шест специални етапа. Първата отсечка „Осериан 1“ стартира от 07:05 ч. българско време, докато пауър етапа стартира от 14:18 ч. и ще бъде излъчван на живо по Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]