След драматичен обрат Ньовил поема челото в Сардиния

Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил/Мартейн Видаеге са на крачка от първата си победа през сезона, след като поеха контрола над генералното класиране в рали „Сардиния“ възползвайки се от грешка на Себастиен Ожие/Венсан Ландан.

Ньовил се намираше на последното място на подиума зад Ожие и Лапи още от първата петъчна отсечка. В предпоследния съботен етап обаче почти цялата челна десетка претърпя сериозни трусове благодарение на тежкия дъжд който се изля върху „Ерула – Тула 2“ (21,92 км).

Ожие, който бе на път да спечели своята пета рекордна победа в Италия, започна етапа със страхотно темпо, но само 1,4 километра след старта на той изгуби контрол над своя автомобил и излезе от трасето в близката канавка. Есапека Лапи, който до момента правеше страхотна битка с французина, след като видя Yaris Rally 1 в страни от пътя реши да отпусне газта, което се оказа много грешно решение костващо му почти 30 секунди спрямо намиращият се много близо зад него Ньовил.

Белгиеца от своя страна не е видял ситуацията в която е попаднал Ожие понеже той стартира по трасето вчера преди французина и своя съотборник. Благодарение на второто си време Ньовил завзе първата позиция с аванс от 23,8 секунд пред Лапи подсигурявайки първо и второ място на Hyundai Motorsport.

Вече съм спокоен, че достигнахме до финала на деня – призна си Ньовил, чиито последна победа в WRC бе рали „Япония“ през миналата година. – Деня бе тежък, но пък усещането ми за колата се подобряваше с всеки изминал километър. Успяхме да научим много за нея и също така имаме доста работа още за да я подобрим.

Утре деня е кратък, но предизвикателен. Трябва да заложим на разумното каране и да се опитам да вземем първо и второ място за отбора.“

Себастиен Ожие от своя страна разкри, че е имал доста проблеми през вчерашния ден.

Липсваше ни темпо в първите две отсечки сутринта, но успяхме да реагираме за най-дългия и най-труден етап. Борих се много за да постигна това време и бе добре, че изградихме добър авас. За съжаление обаче следобед нещата не се развиха по добър начин.

Всичко започна с преминаването през водното препятствие къде повредихме предния радиатор. Борихме се доста за да поправим колата след това за да продължим. По-късно буквало минута преди да стартираме се наложи да сменим предна дясна гума в калта. В етапа когато натиснах педала за спирачката крака ми се подхлъзна и не успях да взема завоя. Като цяло нямахме никакъв късмет днес, но това е рали спорта,“ заяви Ожие.

Лидера в шампионата Кале Рованпера също се изкачи напред благодарение на излизането от трасето на Ожие. Той се намира на третата позиция, но с изоставане от малко над минута за втория Есапека Лапи. Световния шампион за 2022 се оплака вчера от прекомерно износване на гумите на Pirelli, което допълнително не му позволи да притисне намиращите се пред него.

Постоянството на Елфин Еванс му се отплати с четвъртата позиция в генералното класиране. Уелсецът получи повреда в радиатора в SS10 което му коства цели три минути. По-късно през деня изгуби мощност в своя автомобил след преминаването му през водно препятствие. Неговия Yaris Rally1 малко по-късно в близост до финала се оправя, но това му коства още четири минути, като така неговото изоставане спрямо Рованпера в края на вчерашния ден е от 3 минути и 48 секунди.

Челната петица се затваря от Дани Сордо, който се изкачи в класирането след петъчното му обръщане през таван.

По драматичен начин се разви вчерашния съботен ден за От Танак и Такамото Катцута, които отпаднаха след съприкосновение с водно препятствие. Естонеца отпадна след дефект в електрически сензор, а японеца получи повреда в своя радиатор.

Лидера в WRC2 Адриен Формо е шести в генералното класиране с аванс от 25,7 секунди спрямо Андреас Микелсен. Третия Темо Сунинен Е на над две минути зад Микелсен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]