След драматичен обрат за Льоб и Лубе Тиери Ньовил е новия лидер в Рали Акрополис

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след края на днешните сутрешни минавания от рали „Акрополис“. Дуото на Hyundai Motorsport има преднина от 31 секунди пред Есапека Лапи и Яне Ферм. От Танак и Мартин Ярвеоя в последния момент изгубиха второто място, като изостават с 12 секунди зад Лапи/Ферм.

Първата отсечка за днешния ден започна с изненадваща атака на От Танак. Естонеца записа най-добро време в 33,2 километровата отсечка Пиргос, докато временния лидер Себастиен Льоб бе с второ време. Деветкратния световен рали шампион вече разполагаше с 19 секунден аванс пред своите преследвачи, но скъсан ремък на алтернатора на своя Ford Puma Rally1 го извади от битката за победата.

Двамата с Исабел Галмиш се опитаха да сменят ремъка в прехода след Пиргос, но уви не успяха да се справят достатъчно бързо за да се явят на време на часовата контрола на СЕ9 Периволи и ще стартират утре по системата рали 2.

Докато Льоб имаше своите проблеми голямата изненада за този уикенд Пиер-Люис Лубе изгуби втората позиция, още след първия етап за деня от Тиери Ньовил. В СЕ Периволи французина съвсем изненадващо спука предна лява гума, което го изпрати на далечната седма позиция в генералното класиране.

Не съм удрял нищо, просто гумата се спука„, коментира ситуацията Лубе на финала на първото минаване през етапа Тарзан.

Докато екипажите на M-Sport Ford имаха проблеми, то тези на Hyundai Motorsport за пореден път успяват да се възползват максимално от проблемите на своите конкуренти. Тиери Ньовил спечели две от трите сутрешни отсечки, като така до обедния сервиз неговата преднина спрямо най-бързия пилот на Toyota Gazoo Racing Есапека Лапи е от 31 секунди.

От Танак обаче е опасно близо до финландеца и до края на днешния ден всички ще следим изкъсо битката между двамата.

Зад челната тройка на четвърта позиция се намира Дани Сордо, който е на 12 секунди за Танак. На 14,6 секунди зад испанеца е Елфин Еванс, следван от Гас Грийнсмит, като всеки един от тях има реална възможност да се качи на подиума до края на ралито.

Крейг Брийн успя да се изкачи с една позиция завършвайки днешните сутрешни минавания на осма позиция зад Пиер-Люис Лубе. Такамото Катцута е девети, като е последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка.

Изключително далеч в класирането пропадна Кале Рованпера. Лидера в шампионата допусна грешка удряйки дърво повреждайки задно ляво окачване на своя Yaris Rally1.

Той все пак стартира в последния етап преди обедния сервиз успявайки да се добере до неговия финал макар и на бавен ход. Така за съжаление единствената възможност на Кале да вземе точки през този уикенд остава пауър етапа.

В WRC2 Андреас Микелсен записа две от три етапни победи, но въпреки усилията си той изостава значително зад лидера Емил Линдхолм. Финландеца днес определено кара с резерв менажирайки аванса си, който е от 23,4 секунди спрямо Темо Сунинен. На трето място се намира Йоан Росел, който успя да прескочи Николай Грязин. Руснакът изостава с 3,5 секунди зад националния рали шампион на Франция.

Второто минаване през най-дългата отсечка от целия уикенд Пиргос стартира от 14:33 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]