След драматичен обрат Венцислав Станев, а не Пламен Камбуров, печели Писта Стара Загора

Снимка: Асен Илиев

Изключително динамично се разви днешният последен кръг от националния шампионат по затворен маршрут „Писта Стара Загора“.

В серия „Макси“ Пламен Камбуров (Mitsubishi Lancer Evo IX) пое челото още от самото начало на надпреварата. В последните обиколки обаче Венцислав Станев успя да скъси изоставането си спрямо Камбуров. В последния завой преди финиш линията двамата застигнаха един от изостаналите автомобили, което накара Камбуров да допусне грешка. Така Станев се опита точно в последния момент да атакува, но в опит да блокира атаката Пламен Камбуров се удари с Венцислав Станев. След този удар автомобилът на Камбуров дори остана на метри след финиш линията, докато този на Станев продължи няколко метра напред и също спря на трасето.

Стоп кадри от лайвстриймът на Pitlane.tv

Първоначално Пламен Камбуров бе обявен за победител в „Писта Стара Загора“, като благодарение на тази победа той трябваше да вземе и титлата в дисциплината затворен маршрут. По-късно след състезанието комисарите са разгледали инцидента между Камбуров и Станев, като са декласирали пилотът на АСК „911 Тийм“.

Така Станев взима победата, докато другият претендент за титлата в пистовия шампионат Илия Царски завършва на второ място в „Писта Стара Загора“.

С оглед декласирането на Камбуров и второто място си място, победителя от „Писта Дракон“ Илия Царски най-вероятно ще вземе титлата* в серията за сезон 2023.

По наша информация, Пламен Камбуров обаче не е съгласен с решението на спортните комисари на „Писта Стара Загора“, като вече е отправил жалба към спортния трибунал към АФБ, който ще трябва да разгледа казуса, от който зависи и при кой ще отиде титлата в серия „Макси“.

Димитър Кондев с триумф в серия „Туринг“

Димитър Кондев (Honda Civic) взе победа в серия „Туринг“ след също интересна битка с младата надежда Кристиян Христов (Honda Civic). Двамата си спретнаха много джентълменски двубой, чиито победител бе Кондев. С този резултат обаче Кондев нямаше как да застраши Кристиян Христов в борбата за титлата, като така младият пилот на АСК „Стара Загора“ взима и сезона в серия „Туринг“. На трето място в тази серия днес завърши Иван Алексиев с Honda Civic.

Искрен Веселинов взима титлата в серия „Спорт“

Искрен Веселинов (Honda Civic) взема титлата в серия „Спорт“ след като спечели днешния старт в „Писта Стара Загора“. Временният лидер в шампионата Йордан Методиев, за съжаление, не стартира, което даде възможност на Веселинов и Александър Антов да спорят и за титлата днес. По-бързият от двамата обаче бе Веселинов, докато Антов завърши на второ място. Александър Димитров (Honda Civic) завърши на трето място.

Крум Крумов с победа в Стара Загора, след тежка битка с Дончо Дончев в серия „Лада“

Лидерът в шампионата Дончо Дончев и неговият пряк конкурент за титлата Крум Крумов си спретнаха една повече от интересна битка днес. Старта на серията бе прекъснат, малко след като ладите завъртяха първият си тур. Дебютантът в серията Васко Въжаров се удари на изхода на предпоследния завой, като в същото време Бранимир Данов също се удари на входа на първи завой. Това принуди организаторите да рестартират надпреварата с летящ старт.

В крайна сметка Крум Крумов премина пръв през финиш линията пред Цветелин Велков и Веселин Николаев. С тази победа Крумов най-вероят ще вземе и титлата в серия „Лада“*.

*Официалното крайна класиране в шампионата на дадена серия трябва да бъде обявен от АФБ.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]