След драматичен момент Кале Рованпера и Йоне Халтунен спечелиха рали Хърватска

Снимки: Toyota Gazoo Racing, RedBull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са победители в тазгодишното издание на рали „Хърваткса“. Финландското дуо прекоси финиша на пауър етапа с аванс от 4,3 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя. На трето място завърши екипажа на Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге, които по чудо успяха да достигнат до финала на отсечката.

Днешния неделен ден започна по подобие на вчерашния с очаквания за дъжд. Голяма част от екипажите до последно изчакваха да изберат своите гуми за предстоящите им 56 състезателни километра. Почти всички заложиха на твърдите сликове на гумите на Pirelli очаквайки основно сухо време.

От Танак обаче взе със себе си 4 броя сликове с мека смес и 2 броя гуми за мокро правейки за пореден път едно рисковано решение. Кале Рованпера от своя страна също заложи на твърдите гуми, но за всеки случай и с риск да увеличи теглото на своя автомобил сложи две гуми за мокро в багажника.

В първия етап за деня екипажите които заложиха на твърдите се увенчаха с успех, като само единствено Тиери Ньовил, който заложи на още по странния избор от 3 слика твърда смес и 2 гуми за мокро успя да запише второ най-добро време. Белгиеца се намираше в пряка битка за третото място с Крейг Брий и след края на втория етап за деня разликата между двамата бе от 2,2 секунди. По подобен начин аванса на Рованпра спрямо Танак също се увеличаваше след първите 27,24 състезателни километра.

Истинската драма за деня обаче дойде във втория етап, който за щастие на Танак бе изцяло на мокро. Пилота на Hyundai Motorsport оправда риска си и успя да превърне изоставането си от 31,1 секунди в аванс от 1,4 секунди една отсечка преди последния специален етап от ралито. Неговия съотборник Тиери Ньовил също направи страхотно каране и успя да прескочи Крейг Брийн изграждайки аванс от над минута минута и половия спрямо пилота на Ford M-Sport.

В последния пауър етап избора на гуми на Рованпера се оказа ключов и 19 годишния заводски пилот на Toyota Gazoo Racing записа своята най-оспорвана победа в своята кариера побеждавайки световния рали шампион за 2019-та От Танак в пряк двубой.

Бях сигурен, че с тези гуми можеше да сме бързи – коментира Кале. – Натискахме много силно и мисля, че си заслужихме резултата. Със сигурност това е най-тежката победа в моята кариера.“

Въпреки всичко второто място за От Танак е едно страхотно вдигане на самочувствието за естонеца, който определено от доста време изпитваше затруднения с техниката, както и с мотивацията си.

Не поехме никакви рискове, но очевидно Кале се справи добре – разясни Танак. – Борихме се за победата, но това дойде най-вече заради избора ни на гуми.“

За щастие на Hyundai и след тежки наказания на обща стойност от две минути Тиери Ньовил успя да се качи на стълбичката взимайки изключително важни точки за отбора. Този резултат обаче можеше да не бъде постигнат след като Ньовил изгуби разговорното на няколко километра от финала и неговия навигатор Мартейн Видаеге трябваше да го навигира само със знаци.

Това доведе от атрактивно излитане в канаваката за дуото, което за щастие се върна на пътя разминавайки се само със спукана гума. За тяхно щастие изградения им аванс спрямо намиращите се на четвърто място Крейг Брийн и Пол Нейгъл бе достатъчно голям за да не успят да си върнат позицията.

„В края на етапа твърдите гуми блокираха при спиране и излетяхме от пътя – разясни Ньовил ситуацията. – Имахме късмет и се разминахме. От друга страна нямахме много късмет през уикенда, но в крайна сметка успяхме да достигнем до подиума.

На пето място в генералното класиране в рали „Хърватска“ и далеч от лудницата в челото завършиха Елфин Еванс и Скот Мартин. Великобританеца определено бе разочарован на финала на пауър етапа, но въпреки това си тръгва от Хърватска с допълнителни бонус точки.

Такамото Катцута и Арън Джонсън са последния оцелял екипаж от Rally1 завършвайки хърватското си приключение на шеста позиция.

Победител в WRC2Open е Йоан Росел, следван от Каетан Каетанович, който по подобие на От Танак успя да се изкачи с една позиция изпреварвайки Емил Линдхолм.

Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Португалия“ (19-22 май), където за сега се очаква да видим отново Себастиен Льоб и Себастиен Ожие.

Класиране шампионат при пилотите

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]