След два отменени етапа Есапека Лапи води в Сардиния

Есапека Лапи и Яне Ферм са лидерите в рали „Сардиния“, след края на един доста сложен за екипажите ден. Финландското дуо, което прави дебют зад волана на GR Yaris Rally1 на макадам, спечели общо два от шестте специални етапа днес завършвайки следобедните минавания с аванс от едва 0,7 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя.

В следобедните минавания всички очаквахме временния лидер От Танак да започне да увеличава аванса си, но лошия късмет реши да се намеси. Неговия Hyundai i20 N Rally1 получи повреда в задвижването при преминаването през втория етап от следобедните минавания, като за негово щастие той изгуби едва 5,7 секунди спрямо Есапека Лапи.

Малко по-късно след края на първото минаване през отсечката между Седини и Кастелсардо организаторите на рали „Сардиния“ отмениха второто минаване през СЕ8 Осило – Тергу 2 поради невъзможност да отстранят навреме от трасето запалилият се автомобил на французина Лаурент Батут.

От тази промяна в графика пострада и следващия последен етап за деня, след като голяма част от екипажите не успяха да достигнат на време за старта. Поради тази причина се наложи и отмяната на второто минаване през СЕ9 Седини – Кастелсардо.

Благодарение на създалата се ситуация От Танак успя да запази шансовете си за битката за първото място с Есапека Лапи, който нямаше никакви проблеми през целия ден освен спуканата гума в СЕ5 Монти ди Ала е Будусо.

На трето място след края на днешния петъчен ден от рали „Сардиния“ се намира Пиер-Люис Лубе, който изостава с 14,4 секунди зад От Танак. Французина прекара целия ден основно в битка със своя съотборник Крейг Брийн, като въпреки грешките които направиха и двамата разликата между тях е от 1,2 секунди. Зад тях на едва 0,6 секунди се намира неколкократния победител в рали „Сардиния“ Дани Сордо.

Испанеца изпитваше затруднения с настройките на своя Hyundai i20 N Rally1, но до края на деня той успя да се справи с тях, като дори записа и две етапни победи.

На шесто и седмо място се намират Адриен Формо и изпитващия проблеми със сцеплението Такамото Катцута. Зад тях е лидера в шампионата Кале Рованпера, следван от Тиери Ньовил. Белгиеца успя да достигне до финала на деня въпреки проблемите със задвижването на своя автомобил изоставайки с над две минута от челото.

Лидер в Rally2 категорията продължава да е Андреас Микелсен, който вече има аванс от 15,8 секунди пред втория Николай Грязин. Руснакът наследи втората позиция, след като Йоан Росел се удари. На трето място в Rally2 се намира Ян Соланс.

В съботния маршрут са предвидени осем специални етапа с дължина от 131 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2885 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]