След високоскоростен съботен ден Роберт Виврес води в рали Естония

Снимки: RedBull Content Pool

Роберт Виврес / Крейг Дрю (Škoda Fabia RS Rally2) завършиха днешния съботен ден от рали „Естония“ на първа позиция. Зад тях на едва 1 секунда се намират Георг Линамае / Джеймс Морган (Toyota GR Yaris Rally2), докато руснакът с български паспорт Николай Грязин и новия му навигатор Андрис Малниекс (Citroën C3 Rally2) са трети на 24 секунди.

Деня започна с атака от страна на естонеца Георг Линамае, който се изкачи на първата позиция детронирайки Хейдън Падън. Междувременно Роберт Виврес бе плътно зад своя сънародник и до обедния сервиз успя да поведе в класирането с аванс от 1,5 секунди спрямо Линамае.

Следобеда започна с проблеми за Виврес, който заложи на използвани макадамови гуми за първите два дъждовни естонски етапа. Това позволи на Георг Линамае да се качи отново на първата позиция. За щастие Роберт Виврес изгуби само 4 секунди и успя да коригира грешния си избор на гуми за последните три специални етапа залагайки на чисто нов комплект.

В SS8 Kanepi 2 Линамае добави още няколко секунди към аванса си, но в последните два етапа Виврес направи страхотна атака бивайки по-бързия от двамата.

„Казано честно всичко е за забавление, защото с тази нагласа нещата се случат добре. Нямаме допълнителен стрес за това, че се състезаваме пред родна публика. Просто се опитваме да дадем най-доброто от себе си“, коментира Роберт Виврес.

Георг Линамае не успя да отвърне на атаката на своя сънародник в последните три етапа за деня и също разкри, че се наслаждава на битката.

„Той (Виврес) подходи умно за последните три етапа залагайки на нови гуми. Ние нямахме шанс с нашите използвани такива, колата губеше сцепление постоянно. Много е вълнуващо да се състезаваш с добър приятел“, разясни Линамае.

Николай Грязин бе най-близо до битката в челото въпреки, че стартираше пръв по етапите. Пилотът на Citroën Racing изпитваше затруднения с избора на гуми, както и с намирането на правилното темпо, но въпреки това с всеки изминал етап подобряваше своето каране.

„Не съм следил резултатите. За мен сега е важно, че утре няма да сме първи по трасето. Моята цел за този уикенд е да работя с колата. Днес постигнахме добри резултати, с оглед всичките неща които ни се случиха“, коментира Николай Грязин, който също така трябваше да се сработва и с нов навигатор за това рали.

На едва 0,1 секунди зад Николай Грязин се намира Мико Хейкила, който имаше проблеми с попъп клапана на своя GR Yaris Rally2. Челната петица се затваря от Мико Марчик, следван от Мадс Остберг. Норвежеца изгуби значително време поради проблеми с баланса на своите спирачки, и протекло предно стъкло.

Хейдън Падън се намира на седма позиция с изоставане от 19,8 секунди зад Мадс Остберг. Кивито достигна на финала на първата отсечка за деня с димящ автомобил, след като се е приземил по предница след един скок. Двамата с Джон Кенард успяха да спасят положението, но така и не напреднаха достатъчно за да се намесят в битката за победата.

Андреа Мабелини е осми следван от Матьо Франчески, който се оплака от липса на увереност. Георг Джийтс затваря челната десетка.

Мартинс Сескс, който изненада всички в рали „Полша“ с ездата си зад волана на Ford Puma Rally1, се намираше на шеста позиция в генералното класиране. За съжаление латвиеца спука гума, което го изпрати извън челната десетка.

Румънската надежда Симоне Темпестини също имаше проблеми, след като се завъртя през таван още в първата отсечка за деня. Двамата със Серджио Иту са невредими, но тяхната Škoda Fabia RS Rally2 нямаше как да продължи.

Рали „Естония“ продължава и утре с 68 състезателни километра. Първата отсечка за деня Otepää 1 стартира в 9:34 часа. По телевизия Max Sport 3 ще бъдат излъчени двете минавания през етапа Kambja (21,31 километра) от 10:35 часа и от 15:05 часа, като второто минаване е и последния пауър етап.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]