След битка за стотни Тиери Ньовил е новия лидер в рали Ипр

Следобедните минавания от рали „Ипр“ определено не ни разочароваха днес. Тиери Ньовил намери своята увереност успявайки да се справи с лидера от сутрешните минавания Елфин Еванс и своя съотборник От Танак. Белгиецът води в класирането с 2,5 секунди пред Танак, докато Еванс е на трета позиция с изоставане от 13,7 секунди зад лидера.

Сутрешните минавания днес не минаха по план за Ньовил. Той допусна грешка още в първата отсечка изгубвайки малко над 10 секунди. По-късно самият той призна, че има проблеми с начина на работа на диференциалите на своя автомобил, но въпреки това успешно успяваше да отговаря на темпото на лидерите, като дори записа и етапна победа.

В следобедните минавания пилота на Hyundai Motorsport спечели три от четирите специални етапа успявайки бивайки най-бързият пилот.

Следобедните минавания се превърнаха в нещо друго, след като променихме държанието на автомобила – коментира Ньовил. – Сега съм доста доволен. Имам чувството, че може още да подобрим нещата и да намерим още малко скорост, но като цяло съм доволен от това, как се разви следобеда.

Метеоролозите ни свършиха страхотна работа давайки ни много детайлна информация на която се доверих напълно.

Подобна бе ситуацията и с От Танак, който също му се налагаше да уточнява своя автомобил в движение. Естонеца в нито един момент не записа време извън челната тройка, което за сега му носи място на подиума.

Не същото обаче може да се каже за представянето на Елфин Еванс в следобедните минавания. Пилотът на Toyota Gazoo Racing се принуди да стартира в последните два етапа за деня с три слика и една гума за мокро, след като в SS6 спука гума. Подобреното темпо на Ньовил поради сухите условия на етапите и наказанието от 10 секунди заради закъснение на старт на етап Еванс е трети в генералното класиране.

Изгубихме единият от сликовете ни и трябваше да сложим гума за мокро, която разбира се се оказа грешно решение за тези условия. Наказанието което получихме бе малка грешка, една за четири години не е лоша статистика„, разясни Еванс.

В обедният сервиз най-важната дума бе гуми. До последно екипажите се чудеха на какво да заложат, след като според метеорологичните прогнози показваха голям шанс за дъжд. Дългоочакваният дъжд така и не дойде, което допълнително подпомогна стратегията на екипажите на Hyundai Motorsport, които заложиха основно на гуми за сухо.

Есапека Лапи дори се пошегува, че „води в класирането при пилотите с грешните гуми„. Финландеца се намира на четвърта позиция на 37,3 секунди от лидера Танак. Крейг Брийн също очакваше дъжд, което допълнително го забави изпускайки битката в челото. Най-бързият пилот на Ford M-Sport е пети пред Гас Грийнсмит и Оливър Солберг, който имаше проблеми със скоростната кутия на своя i20 Rally1. Адриен Формо затваря челната осмица пред лидера в WRC2 Стефан Лефевр.

Французина определено показва завидно темпо зад волана на Citroen C3 Rally2, като до края на днешния ден води с аванс от 15,5 секунди пред Андреас Микелсен. Оплакващият се от липса на увереност Йоан Росел е трети.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]