Следобедна идилия за екипажите на Хюндай в рали Ипр

Снимка: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге завършина днешния съботен ден отново на първата позиция. Белгийския екипаж записа две от четири етапни победи завършвайки с аванс от 10,1 секунди пред своите съотборници Крег Брийн и Пол Нейгъл. На трето място след тежка битка продължава да се намират Елфин Еванс и Скот Мартин.

„Доволен съм, че достигнахме до края на деня – разясни Ньовил на финала на последния етап за деня. – Знаехме, че ще бъде труден ден. Колата работи добре и съм доволен от представянето и.“

Следобедните минавания започнаха със щурм на Себастиен Ожие, който се опитваше да притисне своите съотборници пред себе си. Французина се раздаде на макс, като до края на деня успя да намали с едва 2,1 секунди. Кале Рованпера не се предаде и успя да удържи на атаките на далеч по-опитният си съотборник. Същевременно Кале се опитваше да притисне Елфин Еванс пред себе си. Великобританеца също бе достатъчно бърз и в края на днешния ден разликите между трита екипажа бе от около 3 секунди.

На шесто място продължи да се намира От Танак заедно с Мартин Ярвеоя, като те са и последния WRC екипаж в челната десетка.

Лидера в WRC3 Себастиен Бедоре е седми, следван от Йохан Росел и Петер Жан Мишел Крако, които са и челната тройка в WRC3. Оливър Солберг статира следобедните минавания отново с проблеми. Само няколко километра след старта на първия етап, той отново получи същата повреда в хидравличната система на новия i20 Rally2 и бе принуден да премине през всичките четири специални етапа без хидравлика. Неговия навигатор Арън Джонсън дори му помагаше с опъването на ръчната спирачка вместо него.

„Изминах 85 километра без хидравлика на волана и ви казвам, че е абсолютна лудница – коментира Осберг. – Изключително трудно бе. Жалко е, че изгубихме добрата си позиция в генералното класиране, но от друга страна важното е да сме в добра позиция в WRC2.“

Въпреки проблемите си пилота на Hyundai Motorsport не изгуби много време от авансът си и продължава да е лидер в WRC2 пред Яри Хутунен. На трето място се намира Николай Грязин, който попадна в куриозна ситуация. Поради някаква причина двамата със своя навигатор са използвали пътната книга от петък и са се озовали на старта, но на друг етап. За това изпълнение те получиха наказание от почти две минути, но това не се отрази на тяхното класиране.

В неделя рали „Ипр“ се мести изцяло на известната писта от Формула 1 „Спа-Франкошамп“. На екипажите им предстоят 40,52 състезателни километра разделени в четири специални етапа. Първия етап SS17 Stavelot 1 (9,05 км) започва в 09:30 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]