Следващата WRC хомологация може да е за период от 3 години

ФИА

Според DirtFish предстоящата нова хибридна хомологация на WRC автомобилите може и да бъде за период от 3 години, вместо да бъде с познатата ни до сега дължина от 5 години.

Рали директора на ФИА Ив Матон е заявил, че те ще бъдат максимално гъвкави спрямо нуждите на производителите. Дори ако се наложи ще ограничат и настоящите предвидени промени по новата Rally1 хомологация.

„Трябва да сме гъвкави – разяснява Матон. –  Разбира се в даден момент, ако прозиводителите искат да се въвлекат по някакъв начин, то ние сме открити за тяхното мнение. Ние работим през цялото време с тях. Това което постигаме с хибридната система, го правим заедно с тях.

„Знаем, че Rally1 ще бъде за три сезона: 2022, 2023, и 2024. Когато сме в началото на първия сезон ние ще сме в позиция за дискутиране на бъдещото през 2025 и 2026. Ние виждаме, че нещата се случват доста бързо за сега.

„Те се случват до такава степен бързо, че след стартирането през 2022-ра ще се наложи да се мисли бързо за следващите три години напред. Това което ще постигнем през следващия сезон, е това което искат от нас производителите. Ние от ФИА също искаме да развиваме шампионата в тази посока, както и да внедряваме нови технологии.“

След промяната на WRC автомобилите към хибридните системи Матон смята също, че ще трябва да дойде и редът на Rally2 автомобилите да преминат през същата трансформация.

„Мога да ви кажа само едно нещо: ние сме подготвили цялостна карта за това, как да се електрифицира и хибридизира цялата рали пирамида. Работим доста близо с всички производители на рали автомобили от всички категории от Rally1 до Rally5“, заявява в заключение Матон.

Връщайки се към WRC очакванията са във всеки момент отборите да получат хибридните си ситеми от Compact Dynamics, като от M-Sport се очаква да започнат тестовете си до края на този месец, а Toyota до края на следващия. За съжаление няма яснота за това, какво ще се случи с Hyundai Motorsport и дали те ще работят по създаването на Rally1 автомобил.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]