Ситроен 1-2 след края на петъчният ден от рали Турция

Есапека Лапи и Яне Ферм са лидерите след днешния първи същински ден от рали „Турция“. Финландското дуо завърши с аванс от 17.7 секунди пред съотборниците си Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

Младото финландско дуо успя да увеличи аванса си при следобедните минавания, благодарение на доброто си време в 38 километровата отсечка Cetibeli. За този етап те дори направиха грешен избор на гуми, залагайки на твърдата смес от Michelin при сравнително мокри условия, така те записаха второ най-добро време зад това на Тиери Ньовил. Белгиеца сложи своите медиум гуми за Cetibeli, което му помогна да спечели етапа с аванс от 7.6 секунди пред Лапи.

Ожие от своя страна имаше сравнително безпроблемен следобед, като в крайна сметка е втори, но ще трябва да се пази от Ньовил, който е 0.7 секунди зад французина.

Тимо Сунинен успя да се изкачи на четвърта позиция бивайки най-добре представящият се пилот на М-Спорт с изоставане от 26 секунди спрямо битката в челото и пред пилота на Хюндай Андреас Микелсен.

Испанецът Дани Сордо продължаваше с проблемите и при следобедните минавания, като този път проблема бе в двигателя на неговият i20 WRC. За негово щастие той успя да достигне до финала на деня  и дори записа етапна победа в последната отсечка за деня, което му донесе и шестото място с аванс от 6.9 секунди пред Крис Мийк.

Пилота на Тойота спечели първият след обедният сервиз, но изпитваше затрунения в дъждовните условия изгубвайки над минута спрямо Ньовил.

Лидерите в шампионата Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са осми в генералното класиране. Техният ден не бе никак лесен, след като трябваше да стартират първи по изиключително тежките етапи. Още в първата отсечка от следобедните минавания те спукаха гума в средата на етапа, което им коства над минута и изпадане на осма позиция в генералното класиране.

„Беше трудно да се насладим поради условията с които се сблъскахме при положение че, ние откриваме етапа – коментира Танак. – Въпреки това, колата е по-добра от миналата година и отборът са се справили много добре. Знаехме че, следобед ще бъде също доста трудно. Времето допълнително затрудняваше нашата работа. За съжаление спукахме гума в средата на етапа, което в тези условия си е жива лотария. Определено не очаквахме такъв развой, но ралито е дълго и остават още километри до края.“

Съотборникът на Танак, Яри-Мати Латвала също имаше проблеми изгубвайки 50 секунди заради спукана гума в първата отсечка за деня. Заедно с това финландеца имаше проблеми с шумът от изпускателната система, което му пречеше да чува добре записките.

Пилотът на М-Спорт Понтус Тидеман е последният пилот зад волана на WRC автомобил изоставайки с над три минути от лидера Есапека Лапи.

Най-бърз в WRC2Pro продължава да е Ян Копецки, докато Каетан Кетанович също задава темпото в WRC2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]