Ситроен: Успехът не е обвързан с бюджет

Главния изпълнителен директор на PSA групата Карлос Таварес, вярва че, намаленият бюджет на Ситроен в WRC няма да попречи на отбора да се бори за титлата.

В ексклузивно интервю за английското издание Motorsport News Таварес потвърди че, Ситроен продължава да е въвлечен значително в рали програмата си, въпреки проблемите през миналия сезон поради които, през този бюджетът бе орязан с около 30 процента.

Заедно с това отбора изгуби и ключови кадри, включително и вече бившият шеф на спортната програма Ив Матон.

„Програмата е за период от три до пет години и няма никаква причина днес да заявим нещо по-различно от това че, сме уверени в нашите хора – заяви Карлос Таварес.  – През 2017 бяхме победени. Бяхме четвърти от четири отбора, провалихме се.

„Спортсменството си е спортсменство, затова когато имаме проблеми вдигаме отново глава за да се бори отново. Това духът на Ситроен Рейсинг. Нормално е в един момент да не сме във възход. Пежо Спорт, в първото си завръщане в Дакар не успяха да се справят, но следващите три сезона те спечелиха надпреварата.

„Миналата година ние бяхме последни, но бюджетът ни бе малко по-голям от този на победителите М-Спорт. Това означава, че парите не правят резултати, стига бюджетът да е над-определен праг.“

Таварес също така подлага на въпрос логиката да се плащат големи суми на най-добрите пилоти с оглед отборите да подсигурят успехът си.

„Нашият подход не е да закупим най-добрите пилоти и да разполагаме с най-големият бюджет – допълва Таварес. – Не е принципа: ето ти една бала с пари, сега спечели ни шампионата. Това не е начинът, по който се прави спорт.

„Ако дадеш на отбор най-голямата бала с пари и най-големите пилоти всичко е на голяма висота, но къде е заслугата? Заслугата идва, когато изградиш екип от хора, които имат силни и слаби страни и ги накараш да са въудошевени за това че, са част от отбора.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]