Ситроен смятат да се откажат от WRC или WTCC в края на 2016

P-20150523-00179_News

Френският производител и активен участник в световният рали шампионат и световният шампионат за туриситчески автомобили, смята да се откаже от една от двете си световни програми.

75557citШевроните имат 17 пилотски и конструкторски титли в световният шампионат, от както участват в него още през 2000 година. През последните 18 месеца също толкова обедително водят в WTCC, като до краят на сезон 2016 една от двете програми ще отпадне. Изпълнителният директор на прозиводителят Линда Джаксън заяви за колегите от „Аутоспорт”: „ За 2016-та имаме и двете ни дисциплини: световен рали и туристически шампионати. Мога да заявя спокойно че, в момента разглеждаме нашите решения и до 2017-та все още нищо не е ясно. Успяхме да стигнем до единодушие че, Citroen ще участва в само една от двете дисциплини през 2017.”

Брандът DS ще се присъедини към новоизгряващата Формула Е по-късно през тази година, като производител заедно с Virgin Racing.

В WTCC техните клиенти от Sebastian Loeb Racing, могат да се ангажират да наследят програмата на Citroen. С или без самият Себастиан Льоб зад волана, екипът може единствено да получава минимално подпомагане от френският производител, като това ще премахне пълният им ангажимет към шампионата. При световният рали шампионат ключова роля може да изиграе географското местоположение на кръговете заедно с техническите промени на ФИА и нуждата от определен бюджет за сезон 2017.

P-20150425-00043_News

„ С оглет сегментирането на автомобилите е важно от ФИА да решат с какъв сегмент автомобили ще трябва да взимаме участие през сезон 2017 в WRC. Второстепенно, но не и по маловажно ние търсим сезон с около 12-13 кръга включвайки Китай. Ние искаме да засилим нашето присъствие в Китай, там е нашият топ пазар и е изключително важен за нас. Но като цяло в която и дисциплина да се спрем ние ще трябва да се подсигурим че, ще можем да я покриeм с бюджетът с който разполагаме в момента или дори по-малък.”

WRC не е бил в Китай от 1999 година насам, докато в WTCC от 2011 до момента азиатската държава присъства в календара на шампионата. На въпрос към Линда Джаксън, дали ако Китай не присъства в календара на WRC от Citroen ще напуснат шампионата, тя отговори: „Нищо не е сигурно. Все още не сме взели никакви решения, но е сигурно нашето желание да присъстваме в Китай, който е нащият най-сериозен продажбен пазар.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]