Ситроен представиха официално С3 R5, влизат в WRC2

В специално съобщение до медиите от Ситроен официално откриха своята най-нова рали машина Ситроен С3 R5, целяща да детронира Шкода и Форд от царството на R5-тиците.

С това представяне французите обявяват и участието си в WRC2, като основната им цел е да превърнат Стефан Лефевр в световен рали шампион в тази все по-конкурентна категория.

„Нашата цел е да влезем заедно със Стефан Лефевр в WRC2 имайки за цел да вземем победата в шампионата показвайки възможностите и надеждността на нашия автомобил- коментира Пиер Будар, шеф на Ситроен Рейсинг. – Стефан познава много добре колата, след като взе участие в нейното развитие.

Огромен плюс е и че той познава и надпреварите, което ще увеличи шансовете ни за добро представяне. За сега той ще вземе участие в Корсика, Португалия и Сардиния.“

Всички много добре помним как започна кариерата на младия французин. През 2012 той завършва на втора позиция в джуниър категорията на „Volant Peugeot 207“ спечелвайки възможността да участва в ERC за отбора на Пежо. Още в първата си година в ERC той завърши на първа позиция в JERC. 2014 бе годината която го изстреля до вратите на Ситроен, след като спечели едновременно JWRC, WRC3 и JERC.

Относно колата, французите разкриват че, като цяло не са разполагали с много време поради което са нямали право на грешки.

„Започнахме работа по проекта в края на 2016, но същинската работа започнахме през януари 2017 – споделя Франсоа Уелс, директор по развитието на клиентските програми на Ситроен Рейсинг. – От първите тестове през септември до сега не сме имали никакви проблеми с основните компоненти.“

Двигателя

Развития изцяло от самото спортно подразделение на френския тим двигател е бил разработван в три основни насоки. Първата от тях е надеждността и менажирането на температурата на вътрешните компоненти на двигателя. Според Оливиер Морсели, мениджър на проекта, са обърнали сериозно внимание на клапаните на цилиндрите.

„Друг основен аспект върху който работихме е електрониката –продължава с коментара си Морсели. – От една страна целта ни бе да подобрим обратната връзка на педала за газта и ускорението по време на смяна на предавки чрез антилаг системата. Основната ни идея тук бе да използваме напълно максимално разрешеното налягане на турбината без да се отвори разтоварващият клапан, което влияе значително на мощността.“

Кутия

С3 R5 по подобие на по-големия си брат от WRC разполага със скоростна кутия на Садев. До тук обаче приликите спират. Новия Ситроен разполага с изцяло отговаряща на изискванията за R5 автомобил кутия, но с архитектура изцяло изградена от шевроните.

„Нашия дизайн е различен от към широчина и височина, като обърнахме специално внимание на максималния разрешен път на компонентите“, коментира Морсели.

Шаси и окачване

Пак по подобие на по-големият си брат С3 R5 разполага с две различни геометрии на предното окачване в зависимост дали се кара по асфалт или макадам. Французите са направили една по-различна концепция на компенсаторите и разположението на носещите елементи. С3 R5 разчита на амортисьори Rieger.

Лесен за поддръжка

По традиция от Ситроен са обърнали внимание и на условията за поддръжка на техния автомобил, което е от ключов фактор за клиентите им.

„Това определено е сфера в която се насочихме в детайли без да нарушаваме структурата на автомобила – разяснява Морсели. – Кутията например и предното окачване могат да бъдат извадени изключително лесно.

„Също така направихме голям прогрес от към външните панели инвестирайки в многокомпонентни материали, което превърна в гумени важни и крехки ниски елементи по калниците и някой от задния спойлер.“

Технически характеристики C3 R5

Шаси

Структура  Подсилена структура със заварен многоточков ролкейдж

Външни компоненти  Стомана и композитни материали

Двигател

Вид  Citroën Racing – 1.6- литров мотор с турбо компресор, директно впръскване с 32 мм рестриктор на турбото

Диаметур и ход на буталото  77×85.8 mm

Кубатура  1,598cc

Максимална мощност  282 кс. при 5000 обр./мин.

Максимален въртящ момент  420Nm при 4000 обр./мин.

Разпределение  Двоен разпределителен вал задвижван от верига

Подаване на гориво  Система с директно впръскване контролирано от електронна система на SRG Magneti Marelli

Съединител

Вид Двоен керамичен

Задвижване

Вид  Четири задвижващи колела

Скоростна кутия  5 скоростна секвенциална Sadev

Диференциал  Преден и заден механични

Спирачки

Предни 355 мм вентилриани дискове (асфалт) и 300 мм (макадам), Alcon  с  4 бутални апарати

Задни  355 мм вентилриани дискове (асфалт) и 300 мм (макадам), Alcon  с  4 бутални апарати

Окачване

Вид  McPherson

Амортисьори регулируеми REIGER

Гуми

Асфалт  8×18″ – Michelin

Макадам  7×15″ –  Michelin

Размери, тегло и капацитет

Дължина / Широчина  3,996 мм / 1,820 мм

Междуосие  2,567 мм

Капацитет на резервоара  81 литра

Тегло  1,230 кг

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]