Ситроен отнесоха глоба поради грешка в хомологационния фиш на С3 R5

рали корсика, ситроен

Интересен казус се появи малко след края на рали „Корсика“. От Ситроен Рейсинг получиха глоба от 10 000 евро поради грешка в хомологационния фиш на С3 R5. Става въпрос за това че,  теглото на кормилната рейка не отговаря на това вписано в официалния документ.

Очакваше се тази грешка да коства дори второто място на Йоан Бонато в WRC, но това не се случи. Както знаете Стефан Лефевр и националния шампион на Франция на асфалт Йоан Бонато направиха дебюта на най-новия рали автомобил на Ситроен, именно С3 R5.

По време на техническия преглед след състезанието става ясно че, рейката на колата на Бонато тежи точно 5911.6 грама. Според вписаното в хомологационния фиш, този елемент трябва да тежи 5956 грама „без накрайниците“. В крайна сметка се оказа че, частта е същата, но по време на хомологационния процес е било взето теглото на кормилната рейка с накрайниците и е вписано, като такова без тях.

Според техническият комисар на ФИА Жером Токет, базирайки се на бюлетин 2.9 от рали „Корсика“, не е трябвало да бъде изтегляно крайното тегло заедно с накрайниците, което е в нарушение с точка 10.3.3 от спортния регламент.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]