Официално: Ситроен излизат от WRC заради Ожие

Само преди няколко часа от Citroen Racing разпространиха чрез своите профили в социалните мрежи официалната новина за своето оттегляне. Френският производител още през миналата седмица обяви, че няма да работи по кола от следващата хидбридна ера в WRC, което бе повече от сериозен знак за тяхното намерение.

Причината за излизането обаче е още по-интересна от самата новина. В официалното съобщение се твърди че, поради „липса на първокласен пилот за сезон 2020“ от Citroen са решили да се оттеглят от WRC още след края на настоящият сезон.

„Нашето решение за излизане от шампионата още от края на 2019 е в следствие на решението на Себастиен Ожие да напусне отборът ни – заявява изпълнителният директор на Citroen Линда Джаксън пред английското издание autosport. – Ние не сме искали да стигнем то тази ситуация, но няма как да си представим участието ни през сезон 2020 без Ожие.

„Искам да благодаря на отбора, както и че сме горди да бъдем част от ДНК-то на рали спорта с нашите осем титли и 102 победи в шампионата.“

След това решение на Citroen допълнително и почти на 90 процента се затвърждава информацията, че Ожие се е насочил за сезон 2020 към отбора на Toyota, като дори очакванията се това да бъде обявено официално още през следващия понеделник.

Ожие и съотборникът му Есапека Лапи имат договор със шевроните и за следващият сезон, но той няма как да бъде продължен. Така Лапи остава на волята на свободният пазар, докато френският и вече бивш негов съотборник се присъединява към Елфин Еванс и Кален Ровампера, които също ще сa нови попълнения към редиците на японският тим.

За сега не е ясно само и единствено на кой ще разчитат M-Sport за да поведе техният екип през сезон 2020.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3034 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]