Ситроен започнаха разработването на нова R5-тица за WRC2 и ERC 2018

Вчера стана ясно, че през тази седмица от Ситроен стартират своята програма за развитие на най-новият си рали автомобил Ситроен С3 R5.

Директорът на отбора Ива Матон заяви, че от Ситроен държат на този автомобил и също така, той няма да бъде хомологиран по-рано от 2018. Заедно с това според Матон новата им машина ще „зададе нови стандарти в класът си“.

Крейг Брийн, Стефан Лефевр заедно с настоящият френски асфалтов национален шампион Йоан Бонато ще са първите хора, които ще седнат зад воала на новата бегачка на макадам и по-късно на асфалт.

„Ние достигаме важен момент през тази седмица – заявява Матон. – Това е първата стъпка по разработването на този автомобили, който дори и в този си вид е почти завършен продукт.

„Задачите към техническите ни тимове са ясни: искаме Ситроен C3 R5 да задава нови стандарти в тази категория и най-вече в посоките на представяне, надеждност и контролирани разходи.“

Последните R5 машини на PSA групата в лицето на Ситроен DS3 и Пежо 208 имат доста идентични компоненти по тях, които не успяха да засенчат доминацията на Шкода и М-Спорт в WRC2 и ERC.

Пиер Будар, директорът по развитие на частните програми на Ситроен Спорт заяви, че разполагането на работещ WRC автомобил е от голяма полза при разработването на R5 версията му.

„Още с първото излизане на колата се намираме доста близо до крайната цел и пакет, който ще можем да предложим на нашите клиенти‘, заяви Будар.

„Има директна връзка между С3 R5 и С3 WRС. Например, защитната клетка (ролкейдж) е разработена от един и същ инженер и в двата автомобила. Някой от решенията са използвани отново, като сме ги адаптирали за да отговарят на изискванията и производственият процес.

„ По подобен начин двигателя е разработен то нас базирайки се на производственият стандартен автомобил. По този начин ние разполагаме с доста по-сериозен потенциал относно представяне и надеждност.“

Our new project is getting ready… Stay tuned, more news to come!

Публикувахте от Citroën Racing в 2 септември 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]