Сирманцис побеждава в Латвия, Каетанович е европейски шампион за втори път

AUTO - ERC LETTONIE RALLY 2016

Ралф Сирманцис (Skoda Fabia R5) записа своята трета победа в първият си сезон в ERC в домашното си състезание в Латвия, докато Каетан Каетанович (Ford Fiesta R5) подсигури своята втора титла в шампионата. Мариян Гриебел (Opel Adam R2) победи в JERC след едно доста оспорвано състезание.

Сирманцис направи едно изключително представяне на рали „Лиепая“, което се кара за пръв път изцяло на макадам. 22 годишния пилот и навигаторът му Артус Симинс завършиха състезанието взимайки всички етапни победи освен двете минавания в Лиепая и с актив от над минута пред Алексей Люкянук/Роман Капустин.

„Чувството е невероятно, но почти щях да излетя от трасето два завоя преди финала – заяви Сирманция, който смята да кара в целия календар догодина. Първото място в нашето домашно рали е невероятно чувство!“

AUTO - ERC LETTONIE RALLY 2016

Четвъртото място бе повече от достатъчно за Каетанович за да си подсигури титлата, записвайки втори пореден голям успех в шампионата. „ Невероятно е. Мисля че, разполагам с най-добрият отбор на света и съм щастлив че, постигнахме това. Работих много усилено за да си заслужа този момент, както и имахме доста проблеми през годината. Искам да благодаря на цялото ми семейство, спонсорите ми и феновете.“

AUTO - ERC LETTONIE RALLY 2016

Руснакът Алексей Люкянук завърши в рали „Лиепая“ на втората позиция заменяйки своята Fiesta R5 за Mitsubishi Lancer Evo X. Скоростна на Сирманция, както и няколкото грешки в събота, не позволиха на Люкянук да повтори представянето си в Естония през 2015-та с този автомобил. Руснакът продължава да е втори в шампионата пред Сирманцис, с оглед последният кръг от шампионата в Кипър.

Сиим Планги, също зад волана на Mitsubishi Lancer Evo X, направи подобно с това на Люкянук представяне. След двете минавания в градският етап Планги бе изгубил третата позиция, но до края на състезание той успя да си я върне завършвайки с актив от 37.4 секунди пред Каетан Каетанович.

Латвиецът Раймонд Кисиелс, завърши на пета позиция зад волана на подготвената от тима на Тони Гардемайстер Skoda Fabia R5. Сънародникът му Янис Воробовс отстъпа петата позиция, след като получи проблеми с двигателя на своето Evo X. Лукаш Хабай също имаше проблеми, откъртвайки една от гумите на своятате Фиеста в последният етап от състезанието. Латвиийци Марис Нейксанс и Мартин Свилис завършиха на шеста и седма позиция, разделени от само две десети. Томаш Касперчик се изкачи с три позиции завършвайки на осмото място с половин секунда пред Давид Ботка.

AUTO - ERC LETTONIE RALLY 2016

Победител в JERC е Мариян Гребел, след като Крис Инграм излетя от трасето в неделя и някой от неговите преследвачи получиха проблеми. Така Гребел спечели титлата и възможността да седне зад волана на Skoda Fabia R5 в последният кръг от шампионата рали „Кипър“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]