Сирил Депре със сериозна атака излиза начело в Дакар

Сирил Депре, Рали Дакар 2018

Сирил Депре пое лидерството в Дакар 2018, след като записа етапна победа в 267 километровия маратонски етап в околностите на Писко. Атаката на французина го издигна от 15-ти в класирането на първи.

„Етапът бе труден с тези високи дюни – разясни Депре. – На места имаше и доста твърд пясък. Задминахме три или четири затънали коли и още няколко инцидента, но с такъв тип препятствия се очаква да се сблъскаме на Дакар. Стратегията ни с Давид беше добра и не се подлъгахме от следите на другите.“

Нито едно от Пежо-тата не успя да влезе в челната десетка в първият етап от надпреварата, но този път нещата се развиха по друг начин. На втора позиция в етапът завърши Стефан Петерханзел с изоставане от 48 секунди, следван от Себастиан Льоб на три минути.

Най-добрата Тойота бе тази на Жиниел де Вилиерс, който е с четвърто време и изостана със седем минути и двадесет и шест секунди. Вилиерс се намира на трета позиция във временното генерално класиране при автомобилите.

Насер Ал-Атия, който стартира пръв в етапа, изгуби доста време постигайки едва осмо най-добро време. Според Ал-Атия причината за това е, че навигаторът му Матю Баумел не се е чувствал добре.

Благодарение на третото си време тук, Себастиан Льоб се намира на четвърта позиция в генералното класиране и лека полека започва да си връща изгубеното време.

Четвъртото Пежо на Карлос Сайнц започна деня, като поведе, но две спукани гуми, проблеми с навигацията и навигаторът му Лукас Крус също не се чувстваше добре го изпратиха на осма позиция в генералното с изоставане от 13 минути спрямо лидерът Сирил Депре.

Денят не мина никак добре за отборът на X-Raid Mini, като едно от трите им бъгита отпадна след инцидент. Новобранецът Брус Мензиес, който се намираше на четвърта позиция след първият етап, се преобърна през таван на около два километра от старта на специалният етап.

„Аз съм наред, но се притеснявам повече за навигаторът ми – коментира Мензиес. – Той счупи глезенът си. Карахме по камениста секция и си помислих, че неравността е малко, но се превъртяхме през таван шест или седем пъти.“

Пилотът е невредим, но навигаторът му Петер Мортенсен е със счупен глезен.

Язид Ал-Раджи, който е съотборник на Мортенсен, се удари с Мини-то на Борис Гарафулич. Орландо Теранова с Мини 4х4, се представи най-добре за отборът на X-Raid нареждайки се на пета позиция в етапът и на шеста в генералното класиране.

Бившата WRC звезда Мико Хирвонен е със седмо време и се намира на седма позиция в генералното класиране.

Днес на екипажите им предстой най-дългият ден до момента с 208 преходни километра следвани от 296 състезателни до финала в Сан Хуан де Маркона.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]